Къде е България в икономическите класации

Икономическа свобода
На фона на лекото подобряване на икономическата свобода по света през 2015 г. България отстъпва в представянето си по отношение на свободния избор, конкурентните пазари, сигурността на частната собственост, принципите на правовата държава и др. В подреждането на канадския институт Fraser страната получава 7.33 от максимални 10 точки и отстъпва с три позиции спрямо 2014 г. до 42-ро място. Най-сериозните слабости остават проблемите с независимостта и безпристрастността на съда, както и с доверието в полицията. Сред предизвикателствата пред икономическата свобода в страната продължават да бъдат бюрокрацията и високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата.

Условия за правене на бизнес
Средата за бизнес в България продължава да се влошава, като страната отстъпва с две позиции до 38-о място от общо 189 държави в последното издание на класацията на Световната банка Doing Business. Най-съществено за последната година е усложняването при процедурите по обявяване в несъстоятелност и по регистрация на имот. Влошават се и условията за започване на бизнес и за достъп до кредитиране, а най-доброто представяне на България е по отношение на защитата на инвеститорите, където се класира на 14-о място.

Глобална конкурентоспособност
Подреждането в глобалния индекс за конкурентоспособност на Световния икономически форум остава непроменено – 54-о място от 140 държави, но резултатът на България се влошава. В изследването, което разглежда 113 индикатора, определящи производителността на държавите и потенциалния им просперитет, средната оценка (от 1 до 7) на България пада до 4.3 при 4.4 година по-рано, след като в периода 2011 – 2014 г. растеше, а страната напредваше с по около 20 позиции годишно. Забавянето идва основно от слабите резултати при работата на публичните институции, които са обусловени от хронични проблеми като корупция, неефективност и непрозрачност.

Данъчно облагане
Делът на приходите от данъци и осигурителни вноски към брутния вътрешен продукт на България е вторият най-нисък в ЕС. От една страна, това се дължи на сравнително ниското пряко облагане, но и на високия дял на сивата икономика. По данни на правителството и работодателите неформалната икономика е над 32%.

Човешки капитал
В тазгодишното издание на изчислявания от Световния икономически форум „Индекс на човешкия капитал“ България заема 42-ро място сред 124 държави, като подобрява класирането си спрямо предишното издание на доклада от 2013 г., когато заемаше 56-о място от 122 държави. Изследването наблюдава начина, по който страните развиват и използват човешкия си капитал, като обхваща 46 индикатора в три основни насоки – образование, здравословно състояние и работна сила и заетост. Основните предизвикателства пред България са по отношение на способността за привличане и задържане на таланти. В представянето по отделните възрастови групи страната има проблеми по отношение на развитието на най-младите, като заедно с Малта, Испания и Германия е една от четирите държави в Европа, в които делът на завършващите началното си образование деца е под средните за света стойности.

Корупция
Индексът за възприятие на корупцията на България през 2014 г. се подобрява с 2 пункта, каквото е средното повишение за всички изследвани 175 държави. Покачването се дължи основно на общото подобряване на икономическата среда в европейски план. Наред с това обаче изследванията, свързани с върховенството на закона и отчитащи демократичното развитие, показват спад, като пряко сочат корупцията като основна пречка.

Прозрачност на бюджета
България пада с едно място – от 17 на 18, в международния индекс „Отворен бюджет“ за 2015 г., но въпреки това остава в групата на държавите, които предоставят значителна бюджетна информация. Правителството вече публикува публично всички 8 документа, свързани с финансовата рамка на държавата, но проблемът е със спазването на сроковете.

Възвращаемост на инвестициите
България се нарежда в първата десетка сред държавите от Европейския съюз с най-добра възвращаемост на инвестициите. Индексът „Рентабилност“, изготвян всяка година от Foreign Policy, показва, че за 5-годишен период възвращаемостта може да достигне 1.05 пункта, което е над средното за съюза. България обаче се представя по-зле от повечето държави в региона като Румъния, Естония, Полша, Чехия и т.н.

* Всички класации са подредени от най-добро към най-лошо представяне по съответния показател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *