Либия отново спира петролните доставките за Швейцария

Либия реши да прекрати доставките на петрол за Швейцария, обяви либийската държавна петролна компания „Тамойл“, цитирана от Франс прес.
Либия поиска от компанията да спре всякакви доставки на петрол за Швейцария, заяви за АФП генералният директор на фирмата Исам Занати и добави, че това е решение на Триполи, а не на самата „Тамойл“.
Занати не бе в състояние да уточни колко дълго ще е прекъсването, нито какви са причините са него, а либийските власти не пожелаха да коментират, посочва агенцията.
Говорителят на „Тамойл Швейцария“ отказа да отговаря на въпроси във връзка с либийското решение, а говорител на швейцарското външно министерство отказа коментар, тъй като Швейцария не е получила официално писмо за доставките от Триполи, отбелязва Асошиейтед прес.
Либия вече отправи такава заплаха – без обаче да я изпълни – в отговор на арестуването на 15 юли в Женева на Анибал Кадафи, един от синовете на либийския ръководител.
„Доставките на петрол за Швейцария изобщо не са застрашени и решението на Либия няма да се отрази на цената на бензина, тъй като вносителите ще имат време да се пренасочат към други източници. Ще бъдат засегнати единствено либийските интереси у нас“, заяви пред швейцарската осведомителна агенция СДА Ролф Хартъл, директор на Швейцарския петролен съюз.
Швейцария внася ежегодно 2,5 млн. т суров петрол от Либия и този обем представлява 20% от годишните нужди на страната, включвайки всички петролни продукти и техните производни.
Анибал Кадафи и съпругата му бяха арестувани в луксозен женевски хотел след оплакване на две от прислужниците им, че семейството е оказало тормоз върху тях.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *