Лидерите на Г20 отново ще решават проблемите на световната икономика

 

 

© Снимка: ЕПА / БГНЕС

 
 

 

 

Годишната среща на лидерите на Г-20 се открива в Сеул. Световната финансова система и възстановяването на глобалната икономика ще са темите, доминиращи форума.
Преди началото на срещата американският президент Барак Обама призова групата, обединяваща богати и развиващи се страни, да работят заедно за възстановяването на световната икономика. От последната среща в Торонто през юни се появиха признаци, че световното икономическо възстановяване губи инерция.
Голяма част от разговорите ще бъдат посветени на одобряването на споразумение, постигнато от финансовите министри на Г-20 за реформа на Международния валутен фонд, целяща да даде по-голяма тежест при взимането на решения на страните с нововъзникваща пазарна икономика като Китай и Индия, за сметка на Европа.
Президентът на Световната банка Робърт Зелик изрази надежда, че от срещата ще имат полза както развитите, така и развиващите се икономики: „Моят фокус на срещата на Г20 ще е отново да наблегна върху проблемите на развиващия се свят – това са инфраструктурата, обезпечаването на храна, тъй като виждаме, че цените на хранителните продукти продължават да се покачват. Също се надяваме, че в процеса ще успеем да убедим развитите страни да предприемат структурни реформи, които някои започнаха, във финансовата сфера. Така частният сектор ще може да възобнови инвестициите, което значително ще ускори възстановяването.“
Породиха се опасения, че срещата в Сеул може да прерасне в скандал между САЩ и Китай за т.нар. „валутни войни“, където Пекин обвинява Вашингтон, че умишлено понижава стойността на долара, за да направи износа си по-евтин. От своя страна Вашингтон твърди, че Китай манипулира собствената си валута за икономически изгоди.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *