Лихвените проценти по депозитите вече са под 2,5%

Лихвените проценти по депозитите продължават да се понижават до рекордно ниски стойности.

Ставките се настаниха под 2,5%, като през ноември сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 2,46% и в евро при 2,29%. Това разкрива лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ), като от нея са изключени данните за Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз за извършване на банкова дейност бе отнет на 6 ноември.

За сравнение през ноември миналата година като възнаграждение за отложеното ни потребление сме могли да получим лихва от 3,97 на сто за влоговете в левове и 3,61% за тези в единната европейска валута.

Лихвените проценти по фирмените спестявания пък са още по-ниски. През предпоследния месец на годината лихвата, която получават предприятията за това, че държат паричните си средства в банките, се понижава до 1,45% за депозитите в левове.По евровите се смъква до 1,01 на сто.

За сравнение през ноември 2013 г. лихвата по левовите спестявания за компаниите е била 2 на сто, а по тези в евро – 2,22%.

Не само лихвите по депозитите, но и тези по кредитите ще вървят надолу и през първото тримесечие на 2015 г.

Сред причините за това са високата ликвидност на банковата система, високата норма на спестяване на домакинствата и сравнително слабото търсене на кредитен ресурс. Това прогнозират от БНБ в своето тримесечно издание„Икономически преглед“.

Банките понижават лихвите вече няколко години. Ставките спаднаха по-осезаемо през юли, след катоцентралната банка намали служебно лихвите по депозитите в КТБ. Както е известно, финансовата институция,която изгуби лиценза си, предлагаше най-високите лихви за депозити в България.

БНБ изключи данните за КТБ и от лихвената статистика, след като направи това и с паричната статистика. Това изкриви значително данните за депозитите, за отпуснатите от банкитекредити и за дела на лошите и преструктурирани заеми през ноември.

По отношение на данните за спестяванията ефектът следва да е еднократен, имайки предвид започналото изплащане на гарантираните депозити в КТБ.

От 4 декември до 23 декември включително 87250вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3,135 млрд. лв., показват актуалните данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *