Ловене на предпразничните снежинки

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Българското стискане на зъби

С наближаването на Коледните и Новогодишни празници публичните послания на управляващите в България започнаха да стават все по-оптимистични и весели. Върху характера на тази сезонна промяна се спира Георги Папакочев:

Изпращането на старата и посрещането на новата година навсякъде по света е повод за празненства и България в никакъв случай не прави изключение. Дори повече – подгряването на веселото настроение за Коледните и Новогодишни празници този път започна необичайно рано и вече е в пълен ход.

Непосредствено след като в неделя обяви, че няма да има коледни добавки за пенсионерите, тъй като било „по-добре да се инвестира в инфраструктура” и оптимистично констатира, че още „година и половина ще стискаме зъби”, премиерът Бойко Борисов даде нагледен пример за сериозността на своите думи. Той и столичната кметица сюрпризираха софиянци, че край софийското летище ще се издигне нов голям футболен стадион, с който, по думите на г-жа Фандъкова, щял да бъде решен тежкият проблем с ежеседмичните задръствания, причинявани от масовите прояви на националния стадион „Васил Левски”.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Нова година, нов „късмет“
За успокоение на пенсионерите-запалянковци, новото спортно съоръжение щяло да бъде с гигантска козирка, близо до бъдещата спирка на метрото и щяло да струва смешните 70 милиона евро. И ако съдим по публично изразения копнеж на столичната кметица строежът да започне максимално бързо, по всичко личи, че националното „стискане на зъби” ще продължи доста по-дълго от фиксирания от премиера срок.
За къде се редят медиците?
Предколедният оптимизъм на мининистър-председателя не се ограничи единствено с обещания за нова спортна инфраструктура. При откриването на отделение в софийска болница, пред пърхащите от ентусиазъм тв-обективи и микрофони той категорично опроверга онова, което се чувало по новините, и съобщи, че в заплатите на хората, които работят в болниците, имало „ръст”, поради което вече съществувал наплив от добри лекари, които чакали за работа в здравеопазването.
Така г-н премиерът направи предпразнично на пух и прах медийните вещания, че всеки втори, който догодина потърси помощ в спешните портали на болниците, ще бъде връщан, тъй като здравното министерство е орязало средствата по това перо с над половината от досегашните 7 милиона евро, както и разгроми недостойните самопризнания на Българския лекарски съюз, че за изминалата година е издал близо 500 удостоверения за работа в чужбина на доктори-специалисти, което било с цели 40 медици повече в сравнение с миналата година.
Пица колкото едно евро
В навечерието на празниците новини-подаръци заваляха и от устата на финансовия министър Дянков. След като провъзгласи приетия в късна нощна доба орязан до кокала бюджет за 2011 година за „бюджет на стабилността” /да припомним, тазгодишният се гордееше с определението „малка постна пица”!/, главният ковчежник на държавата в европейски интернет сайт сгря отново надеждите на българите с обещанието, че след година България ще е готова да кандидатства за валутния механизъм ERM 2, който е увертюра към влизане в еврозоната.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Захладнява…
На въпрос дали прогнозираният в бюджета растеж от 3,6 на сто от БВП не е въображаем, след като МВФ, Световната банка и ЕК прогнозират растеж не повече от 2,6 на сто, г-н финансовият министър е отговорил с непоклатимо управленско и национално самочувствие „Ние знаем по-добре от тях”.
Така Коледните и Новогодишни „подаръци” на властта за българското население вече се сипят в аванс. А гладният и обеднял българин ги улавя още във въздуха по примера на отговорните за снегопочистването власти, които по заповед отгоре не позволяват на снежинките дори да се докоснат до земята.
 

Георги Папакочев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *