Людмил Рангелов: За знаковите дела срещу мафията очевидно ще се наложи да се строят нови съдебни зали

София /КРОСС/ След две седмици част от промените в Наказателно-процесуален кодекс ще започнат да се прилагат. Според адвокати по знакови дела, поредният ремонт на НПК няма да направи правосъдието по-ефективно или бързо. Според защитника на Николай Маринов-Малкия Маргин и на братята Дамбовци – адвокат Людмил Рангелов, назначаването на служебни адвокати ще доведе единствено до препълване на и без това малките съдебни зали.
За знаковите дела срещу мафията очевидно ще се наложи да се строят нови съдебни зали, показва простата аритметика, базирана на промените в НПК. „Вземете за пример делото срещу братя Маринови – 7 подсъдими, с по един адвокат, плюс резервен защитник за всеки и … те залите няма да ни поберат,“ признава пред PRO.BG Людмил Рангелов, адвокат по наказателни дела.
 По делото на Златко Баретата например, подсъдимите са 21. С адвокатите им – поне по един на човек – стават 42-ма. Като бъде назначен и по един резервен защитник за всеки от подсъдимите – цифрата набъбва до 63-ма души, длъжни да присъстват на всяко съдебно заседание. Без да броим прокурорите, съдебния състав, резервния съдия и журналистите. Основният проблем обаче е, че няма никакъв записан в закона критерий как точно ще се назначава така нареченият резервен адвокат. „Никой не знае как ще става – съдията ще го назначава, обаче – как ще го избере? Дали от списъка на служебните адвокати, дали от регистъра, който съдиите имат… Изобщо, много необмислена работа, която само ще натовари процеса. Всичко в новия НПК е изключително сложно, а от опит всички знаем, че сложните неща не работят,“ продължава адвокат Рангелов. Той е скептичен и по горещата тема за специализираните съдилища „Антимафия“, които трябва да заработят от първи януари идната година. „Няма никакъв ясен критерий за тези съдилища – добре, те са антимафия – но кого ще съдят там, как така ще набеждават предварително някой, че е мафиот? Защо не направят например, специализиран съд за престъпления, извършени от непълнолетни лица? Там е ясно – става дума за лица под 18 години. Или защо да няма специализиран съд за транспортни произшествия – там също критериите са ясни“, продължава защитникът.
 В същото време за адвокатите още от сега е ясно, че в съдилищата „Антимафия“ магистратите ще бъдат подложени на натиск. „Повечето от тях като са назначени при специални условия, едва ли ще отсъждат само и единствено по съвест“, смята адвокат Людмил Рангелов.
Така още веднъж адвокатското съсловие остро разкритикува идеята за специализираните съдилища с мотива, че там избрани послушни съдии ще раздават поръчково правосъдие по знакови дела.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *