Л. Дацов: Нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна

Икономически растеж в България от малко над 3% по време на положителен икономически тренд е все едно никой нищо да не прави – нито правителството, нито бизнесът. Този ръст е отчетен поради положителните тенденции навън и зависимостта на българската икономика от западните такива. Това каза Любомир Дацов, финансист и бивш ресорен зам.-министър, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.Л. Дацов: Нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна.

Резултат с изображение за л дацов

Невинаги обаче бездействието на правителството е лошо, отбеляза Дацов.

„Увеличаването на данъците и социално-осигурителната тежест например не са добри мерки. Напоследък водим политика за постепенно увеличаване на данъчната тежест – пораснаха акцизите, местните данъци и такси. На сравнима база минимум поне 1-1,5% от БВП е добавен към приходната база на бюджета. Това е положително за него, но не и за гражданите“, поясни финансистът, информира investor.bg.

Дацов коментира възможността за приемане на България в еврозоната, като изрази мнение, че процесите в тази насока вероятно ще бъдат отложени през тази година заради предстоящите европейски избори.

„Ако няма външен фактор, който да ускори проблемите, повечето от политиците в Европейската комисия биха изчакали развитието на изборите и биха избегнали взимането на окончателни решения“, смята той.

Според госта случилите се до момента процеси за еврото са успешни.

„Много от нещата, които се случиха в Европа и еврозоната, се дължат на еврото. Имаше и много предизвикателства, но до голяма степен те се дължаха на колебливи политически решения“.

Дацов изрази мнение, че нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна.

„Ясно е, че нова икономическа криза ще настъпи. Всеки, който се занимава с предвиждане на икономически цикли, вижда, че позитивните за момента продължават между 5 и 10 години. Имайки предвид, че Европа излезе от предната криза 2010-2011 г., очакванията за достигане на икономическия връх през 2018-2019 г. са напълно естествени, както и тези за последващото настъпване на нова рецесия“, каза още финансистът.

Кризата обаче едва ли ще е финансова, посочи той.

„Финансовият сектор навсякъде по света, независимо от политиката на централните банки, изглежда по-устойчив като цяло, отколкото през 2008 г., така че едва ли криза ще дойде от него“, коментира Дацов.

 

 

financebg.com

One thought on “Л. Дацов: Нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна

  • 15.01.2019 в 17:32
    Permalink

    Съответната държава е с увеличаваща се заплаха за рецесия, защото запазва местната проява на световна грешка за държавно подпомагане на икономическия прогрес без съпътстваща защита срещу щети от ползване на парите.
    Вариантите са:
    1. При държавно подпомагане на икономическия прогрес без съпътстваща защита срещу щети от ползване на парите е с нарастване на щетите.
    При запазване на държавната грешка – колкото повече е икономическия растеж, толкова повече са щетите. Правителството е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
    2. При държавно подпомагане на икономическия прогрес със съпътстваща защита срещу щети от ползване на парите е прекратен съществен причинител за щетите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *