Македония емитира седемгодишни еврооблигации за 500 млн. евро

Република Македония емитира седемгодишни еврооблигации на стойност 500 милиона евро, съобщават македонските вестници. Водещ мениджър, цитиран от Reuters, съобщи, че най-вероятно ще има ревизия на доходността в диапазона между 4.25-4.37%, докато очакванията на Deutsche Bank и HSBC, които управляват емисията, бяха за 3.75-4.00%.

Македония, която е с рейтинг BB-от Standard & Poor's и BB+ от Fitch, започна продажбата на облигациите при доходност от 4,37%, уточни Reuters.

Правителството в този момент няма нужда от тези пари, но реши да се задължи чрез емитиране на еврооблигация, тъй като условията за това са идеални и може да се постигне исторически най-нисък лихвен процент. Това заяви премиерът на Македония Никола Груевски, цитиран от македонския „Утрински весник“. По думите на Груевски правителството трябвало да направи рефинансирането следващата година, но ако се следи сегашната ситуация и се сравни с предишни години условията били идеални. Изданието посочва, че засега не се съобщава сумата, която ще бъде взета.

Македония дебютира на европейския облигационен пазар през 2005 г., когато емитира 10-годишни облигации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *