Маршът на долара продължава

Доларът затвърди позициите си в очакване на силен доклад за трудовата заетост в САЩ, докато еврото едвам удържа нивата над две годишното дъно, тъй като инвеститорите изчакват да видят как председателя на ЕЦБ Марио Драги се справя с трудностите.

Евро/долар се търгува на 1.2515. Двойката вчера падна от връх на 1.2577 и на няколко пъти приближава в опасна близост двегодишното дъно на 1.2439, което удари по-рано през седмицата. Разочароващите данни за растежа на бизнес сектора в еврозоната и изненадващото решение на Японската централна банка да увеличи и досега огромните монетарни стимули увеличиха натиска върху ЕЦБ да облекчи политиката си.

По-късно днес е заседанието на ЕЦБ и ако на него ясно се посочи, че ще има бъдещи облекчения, единната валута ще се насочи към нивата от 1.20. Пазарите ще отделят специално внимание на срещата и заради съобщения, че някои членове на управителния съвет не споделят плановете на Драги за агресивни стимули. Според анализатори на Би Ен Пи Париба, ЕЦБ ще се въздържи от въвеждането на широки количествени поощрения, но председателя Драги ще даде ясен сигнал, че ЕЦБ има намерение да разшири счетоводния си баланс. Това обаче трудно може да се постигне освен ако ЕЦБ не разширят програмата си за покупки на държавни облигации, което насочва към мисълта за нови монетарни промени през декември.

Слабите данни от Европа отново контрастираха с положителните от САЩ, където частните работодатели отчетоха ръст на работните места с 230 000 през октомври, което е седми пореден месец на увеличение с над 200 000. Тези цифри увеличиха очакванията за силен резултат в петък на държавния доклад за не селскостопанската заетост в страната. Купуващите долари бяха окуражени и от резултата от средносрочните избори, които дадоха на републиканците контрола и в двете камари, което се случва за първи път след 2006, въпреки че е съмнително това да доведе до значителни промени в политиката в близък план.

Долар/йена рязко скочи рано сутринта на 115.37, но след това слезе на 114.10. Пробивът на 115 се случва за първи път след седем години. Дори еврото скочи над 144 йени, което не се е случвало след януари, но после слезе под 143. Инвеститорите продават йени след изказването на председателя на ЯЦБ Харухико Курода, че централната банка има готовност да предприеме дори нови мерки, за да постигне целите от 2% инфлация и да задвижи бавната икономика след предприетите облекчения в петък.

Високо доходните валути продължават да спадат заради опасенията за световния икономически растеж, които водят до по-слабо търсене на експортни продукти като петрола и желязната руда. Австралийският долар падна до 4-годишно дъно от 0.8553 срещу американския си съименник, като добрия резултат за заетостта в Австралия не успя да предотврати понижението. Все пак сутринта валутата се възстанови до 0.8617. Желязната руда, основния експортен продукт на Австралия, слезе до 5 годишно дъно заради слабото търсене от ключовия вносител Китай.

Норвежката крона, която беше много слаба в сряда, отново пада заедно с понижението на цената на суровия петрол, който е основния експортен продукт на Норвегия. Еврото купува 8.535 норвежки крони след растеж вчера до 8.679, което е най-висока стойност след края на 2009 година. Тази седмица цената на сорта Брент удари четири годишно дъно.

Златото и среброто на четири и половина годишни дъна

Златото е близо до най-ниските стойности след април 2010, а инвеститорите го продават заради силата на долара и страховете, че е възможен спад на цената до 1000 долара за тройунция. Среброто, също е под натиск заради силата на долара и се търгува близо до най-ниските си нива след февруари 2010 година. Разпродажбите на жълтия метал започнаха през февруари, когато беше пробит прага от 1180 долара, най-ниско ниво при понижението с 28% миналата година. След това силата на долара и пробиви на технически нива допълнително увеличиха аргументите срещу златото. Технически анализатори са на мнение, че е възможен тест на нивата от 1000 след пробива на 1150 долара. Днес спот цената е 1143 долара. Вчера тя се срина с над 2% до четири и половина годишно дъно на 1137.40 долара. Загубите бяха резки заради пробивите на подкрепите при 1160 и 1150 долара.

Липсата на интерес от купувачи от Китай е обезпокоително. Най-големият потребител на метала обикновено купува много бижута, кюлчета и монети когато цената пада, което дава подкрепа на пазарите. Този път обаче това не се случва. Индия, втория по големина купувач в света, също не показва засилен интерес за покупки при по-ниските цени.

Дилърите очакват доклада в петък за трудовата заетост в САЩ. Силен резултат ще засили долара и засенчи допълнително статута на златото като предлагащо сигурност. Доларът получи нова сила от победата на републиканците, които имат контрол в двете камари за първи път след 2006, което увеличи очакванията на инвеститорите за по-благоприятна за бизнеса политиката.

От друга страна слабостта на преди днешното заседание на ЕЦБ и след изненадващите действия на ЯЦБ миналата седмица дават допълнителна сила на зелените пари. Това повали останалите благородни метали. Среброто се стабилизира, но е близо до четири и половина годишното дъно от 15.13 долара, което удари вчера. Платината слезе под 1200 долара преди да се възстанови незначително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *