Масларова дава по 6 лв. на работник

Фирмите ще спечелят най-много, но рискът е за бюджета

Бюджетът да плаща част от осигуровките, иска социалният министър

Владимир ЙОНЧЕВ

Държавата да поеме 35% от осигуровките, предложи социалният министър Емилия Масларова на семинар във Велинград в понеделник. Други 35% от вноската да плаща работодателят, а 30 на сто – работникът. Идеята изглежда много примамлива. Осигуровките са над 36% от заплатите ни. Вноските в момента се делят в съотношение 65:35 между работодател и работник. Така за една заплата от 300 лева шефът дава още около 70 лева отгоре в НОИ и здравната каса, а на работника удържат към 40 лева. Ако идеята на Масларова мине, всички са на печалба. Работникът по-малко. Ако заплатата му е 300 лева, ще спечели около 6 лева месечно. Шефът обаче направо ще e щастлив. Разходите му за осигуровки

–––––––––––––––––––––––––––

изведнъж ще паднат почти наполовина

–––––––––––––––––––––––––––

Идеята е прекрасна, но на никого не му стиска да я приложи. Пръв преди две години я лансира шефът на НОИ Йордан Христосков, даже в още по-радикален вариант. Той искаше държавата да поеме 40%, работодателят още толкова, а работникът само 20 на сто. След това я подхвана СДС. Депутатът Йордан Бакалов предложи същото, което и Масларова сега. Казаха му, че това е най-лесният начин да срути бюджета. Намекнаха му, че като опозиция може би точно това иска. И с право го питаха защо СДС не го направи, когато имаше цялата власт. Година по-късно Масларова предлага почти същото. Така и така държавата дава субсидия на НОИ, вместо нея може да поеме осигуровките, казва тя. Това е така. Но сметката е направена малко наедро. Субсидията е 1,408 милиарда лева, а за да поеме държавата 35% от осигуровките, трябват още 950 милиона лева отгоре. В следващите години обаче приходите в бюджета ще паднат. 45% от стокообмена ни е със страни извън Европейския съюз. От догодина всички мита и ДДС от търговията с тях ще отиват директно в Брюксел.

Освен това трябва да си платим и вноската в Евросъюза, която е 620 милиона лева, обясни зам.-шефът на БСК Дикран Тебеян. Като представител на работодателите той е заинтересован осигуровките, които шефовете плащат, да паднат почти наполовина. Но има сериозни притеснения дали това може да стане. Трябва да чуем Министерството на финансите. Защото приходите от мита ще спаднат, но от акцизи ще се вдигнат. Догодина заради акцизи

–––––––––––––––––––––––––––

електроенергията ще поскъпне с 30%

–––––––––––––––––––––––––––

течните горива с 13%, въглищата също ще имат актив. И трябва да се сметне дали от тях ще влязат достатъчно пари, уточни Тебеян.

Няма да коментирам нищо за осигуровки, това е въпрос, по който трябва да се разберат Министерството на финансите, работодателите и синдикатите, заяви зам. социалният министър Горан Банков. Очевидно идеята е в много ранен етап. В написаната от Банков стратегия за повишаване на доходите няма и дума за това, държавата да поеме част от осигуровките. И няма как да има. Защото тази политика не подхожда на БСП, коментират експерти. Всяка лява власт предпочита да взема повече, а след това да го преразпределя. Дясната обратното, взема по-малко, но и дава по-малко. Затова от БСП веднага скочиха срещу идеята.

Въпросът има и друга гледна точка. На практика в повечето родни фирми се дават две заплати. Едната по договор, а другата на ръка от черна каса. Ако изведнъж осигуровките паднат с 35%, рискът да се води двойно счетоводство няма да си струва. И само за година ще се види, че българинът не взема 300, а поне 400 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *