МВФ завиши прогнозите си за ръст на глобалната икономика

Международният валутен фонд подобри прогнозата си за глобален икономически растеж за втори път, в рамките на последните три месеца, като същевременно предупреди за увеличаване на неравенството и разминаване между напредналите и по-слабо развитите икономики.

Снимка: iStock

Глобалната икономика ще се разшири с 6% през тази година, спрямо предходните оценки за 5.5%, оценени през януари, заяви МВФ в своята Световна икономическа прогноза, публикувана във вторник. Това би било най-много от четири десетилетия на данни, идващи след свиване от 3.3% през миналата година, което беше най-лошият мирен спад от Голямата депресия, информира nfostock.bg.

Глобален отскок

МВФ прогнозира, че растежът през 2021 г. ще бъде най-големият от поне 1980 г. насам

Фондът, който със Световната банка провежда пролетните си срещи практически тази седмица, подчерта, че политиците трябва да намалят правителствената подкрепа „постепенно“, за да избегнат „фискални скали“.

МВФ готви многомилиардна програма за подпомагане на държавите заради пандемията:: Investor.bg
Централните банкери също трябва да дадат „ясни насоки напред“ относно паричната политика, за да минимизират опасността от разрушителни капиталови потоци.

МВФ повтори призива си за това богатите държави да помагат на по-бедните в борбата с Covid-19 и подчерта необходимостта да се приоритизират по-широко разходите за здравеопазване, за да се победи пандемията.

Приетият през миналия месец пакет от стимули на президента Джо Байдън от 1.9 трилиона долара ще спомогне за увеличаване на брутния вътрешен продукт на САЩ над нивото му отпреди пандемията тази година и ще има значителни положителни ефекти за търговските партньори.

За 2022 г. фондът отчита глобален растеж от 4.4%, по-висок от предвидените 4.2% по-рано.

Все пак много напреднали икономики няма да се върнат към нивата си на допандемична продукция до 2022 г., каза МВФ, а на развиващите се пазари и развиващите се икономики може да са необходими повече години – до 2023 г., за да възстановят тези нива. Световната икономика през 2024 г. ще бъде с около 3% по-малка от очакваното преди избухването на Covid-19, заяви МВФ миналата седмица.

Бюджет и финанси :: Нов шеф на мисията на европейския департамент на МВФ за България :: Monitor.bg
„Перспективите представляват обезсърчителни предизвикателства, свързани с различията в скоростта на възстановяване, както и с потенциал за трайни икономически щети от кризата“, заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат в доклада.

Голяма част от фокуса на срещите тази седмица ще бъде върху предложеното от МВФ издаване на резервни активи на стойност 650 милиарда долара, известни като специални права на тираж, което има за цел да повиши глобалната ликвидност и да помогне на развиващите се страни с ниски доходи да се справят с нарастващия дълг.

Реакцията на политиците от миналогодишната криза предотврати колапс, който би бил поне три пъти по-лош, а средносрочните загуби за световната икономика се очаква да бъдат по-малки от световната финансова криза преди десетилетие, заяви МВФ във вторник.

Но страните с ниски доходи и нововъзникващите пазари този път страдат повече – за разлика от 2009 г., когато напредналите икономики бяха засегнати по-силно.

Различните пътища за възстановяване вероятно ще увеличат глобалната пропаст в жизнения стандарт, каза МВФ. Фондът изчислява загубите на доход на глава от населението през периода 2020-22 г. в развиващите се и развиващите се пазари, с изключение на Китай, на еквивалент на 20% от БВП на глава от населението за 2019 г. Това е много по-лошо от 11%, които МВФ вижда в развитите икономики .

Сред другите констатации:

Очаква се около 95 милиона души да са изпаднали в крайна бедност през 2020 г.
Изчислено е, че броят на недохранените е нараснал с 80 милиона

В световен мащаб икономиките, зависими от туризма, са изправени пред особено трудни перспективи за възстановяване, предвид бавния темп на нормализиране на трансграничните пътувания, отбелязва фондът.

Големи очаквания

Но в напредналите икономики задържаното търсене ще стимулира растежа въз основа на спестяванията от 2020 г., тъй като уязвимите хора се ваксинират и индустриите с интензивни контакти се възобновяват, каза МВФ.

МВФ подобри прогнозата си за ръст на БВП на България
Сред прогнозите, публикувани във вторник:

Развитите икономики ще се увеличат с 5.1% тази година в сравнение с 4.3%, наблюдавани по-рано.

Развиващите се пазари и развиващите се икономики ще нараснат с 6.7% спрямо 6.3%

САЩ се наблюдава ръст от 6.4% спрямо 5.1% през януари. Фондът изчисли преди това стимула, приет през март, ще увеличи производството на САЩ с кумулативни 5% до 6% за три години

Еврозоната ще се разшири с 4.4% спрямо 4.2%, наблюдавани по-рано

Япония ще нарасне с 3.3% в сравнение с 3.1%

Китай се разраства с 8.4% спрямо 8.1%

Индия ще нарасне с 12.5% спрямо 11.5%

МВФ отбеляза риска, че ако мутациите на вирусите надхвърлят въвеждането на ваксините, Covid-19 може да се превърне в ендемично заболяване с неизвестна тежест.

Междувременно данните за инфлацията в световен мащаб могат да станат нестабилни през следващите месеци, предвид рекордно ниските цени на суровините преди година, но тенденцията трябва да се окаже краткотрайна, заяви МВФ. Приглушената перспектива отразява слаб пазар на труда, висока безработица и малка сила за договаряне на работниците.

Очаква се обемът на световната търговия да се ускори с 8,4% тази година при възстановяване на покупките на стоки, в сравнение с 8,1% увеличение през януари.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *