МВФ изненада: Не икономисвайте

Международният валутен фонд (МВФ) препоръча днес на своите членки, които могат да си го позволят, да избягват в момента всякакви бюджетни икономии, за да се запази икономическият растеж, предаде Франс прес. Предвид относително бавното темпо на възстановяване на икономиката, прекалено силно удряне на спирачките не би било адекватно, освен ако има силен натиск на пазарите, посочва фондът в своя „Многонационален доклад за бюджетен надзор“.
Според експертите от фонда „идеалният път би бил да се избягват всякакви строги икономии днес, но в същото време страните да се ангажират убедително в бъдеще“.
Този съвет представлява леко отстъпление от досегашните препоръки на МВФ. На 1 октомври неговият управляващ директор Доминик Строс-Кан изтъкна пред страните членки „необходимостта от въвеждане на средносрочни планове, допринасящи за постигане на жизнена бюджетна позиция“. Той добави, че в рамките на тези планове бюджетната консолидация трябва да започне през 2011 година.
В днешния си доклад МВФ изтъква също така, че увеличението на пенсионната възраст с две години ще доведе до нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на дадената страна „с близо един процентен пункт в краткосрочен или средносрочен план и с 4,25 пункта в дългосрочен план“.

В проучването фондът сравнява три начина за засилване на жизнеността на финансирането на пенсиите: увеличението на възрастта, намаляването на пенсиите и увеличаването на вноските. Експертите стигат до заключението, че най-ефикасно е увеличението на възрастта за пенсиониране, „ако правителството не иска да навреди на растежа“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *