МВФ: Има рискове за събираемостта в Бюджет 2014

Има рискове за събираемостта в бюджета за следващата година, но заложеният дефицит ще бъде спазен, заяви Мишел Шанън – ръководител на мисията на МВФ за страната ни. След срещите си с българското правителство тя уточни, че фондът е загрижен относно замразяването на възрастта за пенсиониране.

„Има известен брой показатели, които ще се отразят на стабилността на пенсионната система – въпросите за възрастта за пенсиониране, правилата за увеличаване на пенсиите, за системата за ранно пенсиониране, за размера на пенсионните вноски. За нас основният проблем е стабилността и все още имаме въпросителни“, каза тя.

Попитана за икономическиярискот гражданските протести, Мишел Шанън отговори: „Разбира се, вътрешнополитическата нестабилност се отразява на инвестиционния климат и на решенията на хората дали да влагат пари у вас. В този смисъл, това е важен фактор.“

Приемаме заключенията на Международния валутенфонд, които са в подкрепа на усилията на правителството за извършване на реформи, отвърна министърът на финансите Петър Чобанов.

В разговорите с делегацията на фонда участваха също заместник-министрите Людмила Петкова и Людмила Елкова, експерти на Министерството на финансите, както и други представители на правителството и Българската народна банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *