„МВФ определено ни навреди“

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: МВФ под прицела на критиката

Погрешни преценки, занемаряване на правила и прекалено високи лихви. Пред „Ди пресе“ Мирослав Сингер, зам.-шеф на Чешката национална банка, отправя остри критики срещу кризисната политика на МВФ в Източна Европа.

Настоящите отношения между Националната банка на Чехия и Международния валутен фонд се окачествяват и от двете страни като добри. Това, което сега може би звучи банално, бе всичко друго, но не и нещо разбиращо се от само себе си през изминалата кризисна 2009 година. Един – тогава уреден – конфликт отново излезе на бял свят през последните седмици.
Стари рани
В интервюто си за австрийския вестник „Ди пресе“ Мирослав Сингер, заместник-управител на Чешката национална банка, полагаше усилия да говори с помирителен тон. Но в разговора той подчерта, че по време на кризата Международният валутен фонд определено е направи грешки.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Докладът не диференцира
„Тези грешки ни навредиха – впрочем така, както навредиха и на Австрия”. С това експертът обръща внимание на „Доклада за глобалната финансова стабилност” от април 2009 – една от най-важните публикации на Международния валутен фонд, която излиза всеки три месеца.
Финансовата институция, към чиито централни задачи принадлежи отпускането на кредити, набляга в доклада върху рисковете, които крие финансовият сектор в Източна Европа. „Докладът преценява, че размерът на кредитите, от които се нуждаем е с 230 процента по-висок от размера на валутните ни резерви. Правилният показател обаче трябваше да бъде 89 процента”, казва Сингер. При това Фондът публикувал работни доклади по вътрешни финансови въпроси на банките и данни за международния платежен баланс, които в случая не били от значение.
И това не е всичко
Обикновено преди публикацията съответните доклади се обсъждат със страната, за която става дума, разяснява чешкият експерт. „Но в проектотекста, който трябваше да коментираме, липсваше цифрата „230“. Ето защо смятам, че Международният валутен фонд най-вероятно е нарушил собствените си вътрешни правила”. „Докладът за глобалната финансова стабилност“ създал впечатлението, че Чехия и други страни от Източна Европа са „крайно рискована територия“.
Вместо да анализира ситуацията във всяка страна поотделно докладът на МВФ внушава, че „целият регион е пред срив”. Последиците са известни: условията при които източноевропейци могат да взимат пари назаем станаха значително по-строги в хода на 2009. След публикацията на доклада Чехия засили диалога си с МВФ като протестира срещу това, че Източна Европа се анализира като цяло, а не всяка страна поотделно. След разговорите отношенията отново са подобрили, подчертава Сингер.
И друг заместник-управител на Чешката национална банка отправи наскоро остри критики срещу МВФ. Моймир Хампл обвини международната институция, че е ускорила кризата. С погрешната си оценка на ситуацията в Източна Европа, МВФ явно е искал да създаде ситуация, в която ще бъде помолен да спаси района в ролята си на кредитор. Изказването на Хампл било лично мнение, каза шефът на Емисионната банка Зденек Тюма, опитвайки се да успокои създалата се по-късно напрегната ситуация.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Чехия иска еврото не по-рано от 2015-та
Въвеждане на еврото през 2015
Говорител на МВФ веднага окачестви изказването на Хампл като липса на „здрав разум“. Мирослав Сингер от своя страна не може да се приеме подобна реплика: „Тук се налага МВФ да реагира по-спокойно.Твърденията, че не са били направени грешки и че фондът просто е искал да помогне, не са верни. Лихвите върху задълженията ни са много по-високи, отколкото е необходимо“.
Според Сингер разумните операции на банковата система доказват, че рисковете в Чехия са много по-малки, отколкото е описано в Доклада на МВФ от април 2009 година. Източноевропейската страна се концентрира и върху консолидирането на бюджета си преди да кандидатства за въвеждане на еврото, подчертава експертът. „Бих казал, че 2015 година е най-ранната разумна дата за това.“

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *