МВФ очаква по-слаб растеж на световната икономика през следващите 5 години

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за потенциалното ниво на растеж на световната икономика за следващите пет години. Според организацията ръстът на развитите държави би трябвало да се увеличи до 1,6%. От МВФ обаче посочват, че темповете на растеж все още остават далеч под тези преди кризата.

Според институцията потенциалният растеж на световната икономика е бил сериозно ударен от финансовата криза от 2008 г. и заради това ще продължи да изостава в следващите години. Това означава, че лихвените проценти вероятно ще останат ниски за още дълго време.

Индикаторът, който измерва колко бързо могат да нарастват икономиките, без това да рефлектира в инфлационни трусове, отчита забавяне на по-големите икономики заради застаряване на населението и намаляване на технологичните иновации.

„С текущи вече много ниски лихви, парична политика в развитите икономики може отново да се сблъска с проблеми при евентуално материализиране на нови неблагоприятни шокове за икономическия растеж“, се казва в анализа на МВФ, цитира от БНР.

Според изчисленията в него потенциалното ниво на годишен икономически растеж се е свило с до 6,5% за годините между 2008 и 2014 г. Това е с около 2 процентни пункта под размера преди кризата. От МВФ очакват допълнителен спад от 5,2 на сто на показателят за следващите пет години.

От организацията посочват, че спадът на потенциалния растеж в Китай може да бъде дори още по-дълбок с оглед настоящия предходен период от икономика, движена предимно от инвестициите, към такава, която се основава на потреблението.

Източник: Econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *