МВФ: Понижаването на лихвите в САЩ е своевременен ход

Неотдавнашното понижение на банковите лихви в САЩ е „своевременен“ ход, като този процес „трябва да поддържа растежа (на икономиката) при запазване на ниска инфлация. Това заяви пред журналисти официалният представител на Международния валутен фонд (МВФ) Масуд Ахмед, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Бен Бърнанке от своя страна вчера намекна, че процесът на понижаване на ставките може да продължи.

През септември и октомври УФР двукратно понижи основната си лихва общо с 0,75 на сто до 4,5 процента. Стойността на кредитните ресурси в САЩ е важна и за страните, които използват долара като резервна валута, като поевтиняването на тези ресурси води до понижаване на курса на долара.

Ахмед заяви, че за МВФ „ней-вероятният сценарий за икономиката на САЩ“ включва „определен период на растеж на по-ниско от възможното равнище“.

Бърнанке от своя страна заяви, че усложняването на достъпа до кредити, влошаването на обстановката на жилищния пазар и растежът на цените на енергията „могат в близките месеци да създадат насрещен вятър за потребителите“.

Според него потребителските разходи ще растат, а икономическият спад в страната ще може да бъде предотвратен. Потребителите обаче може да започнат да реагират твърде предпазливо, а в такива условия УФР ще трябва да действа „изключително внимателно и гъвкаво“.

Според наблюдатели пазарите ще възприемат тези думи преди всичко като сигнал, че УФР може отново да понижи лихвения процент на последното си заседание за тази година на 11 декември, отбелязват агенциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *