Между плюс и минус: люшкането продължава

Българската икономика е на път да излезе от „зоната на здрача“. През тази година България ще отбележи положителен – макар и слаб – растеж: 0.2 процента. Това е прогнозата за страната в новия доклад на МВФ.

 

 
Тази цифра всъщност не е нова. Тя е същата като тази в доклада на мисията на МВФ, която наскоро посети България. Докато прогнозата за България остава непроменена в новия доклад на МВФ, общата прогноза на институцията за световната икономика дръпва леко напред. На пресконференция по повод представянето на новия доклад главният икономист на МВФ Оливие Бланшар съобщи: „Световното възстановяване е по-добро от очакваното. Най-новата ни прогноза е, че световният икономически растеж през 2010 година ще бъде 4.2 процента. Това е корекция нагоре с 0.3 процента в сравнение с прогнозата от януари. За 2011 година предвиждаме 4.3 процента растеж.”
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Оливие Бланшар
България: догодина безработицата ще е близо 10%
Въпреки тези положителни новини МВФ твърди, че икономическите перспективи остават несигурни. Начело на списъка с рисковете са големите дългове в държавния сектор на много от развитите държави. Тези дългове бяха натрупани в резултат на извънредните мерки за стимулиране на икономиката. Икономическата реалност, според МВФ, остава сложна и непредвидима – възстановяването в развитите държави е колебливо, докато в развиващите се страни то е доста бурно. Ето и цифрите, съобщени от главния икономист на МВФ:
„За развитите икономики предвиждаме растеж от 2.3 процента през 2010 и 2.4 процента през 2011 година. Това обаче не е достатъчно, за да се компенсират загубите от рецесията. Производството на тези държави сега е със 7 процента под нивото преди кризата”, заяви икономистът и добави, че тази негативна разлика ще остане валидна още няколко години. Тя ще продължи да предизвиква висока безработица. В развитите държави тази година безработицата ще е 8.4 процента, а в България – 7.8 процента, като през 2011 ще нарасне до 9.2 процента.
Слабото потребителско търсене е главна причина за мудното възстановяване в развитите държави, а в Европа за това допринасят и нерешените проблеми в банковия сектор, смята МВФ. Институцията коментира в доклада си, че несигурността, която е надвиснала над европейското възстановяване, през последните месеци се е увеличила. Тази година свиването на икономиката ще продължи в ред европейски държави: Гърция (-2 процента), Испания (-0.4), Ирландия (-1.5), Исландия (-3), Латвия (-4), Литва (-1.6), Черна гора (-1.7). Най-силно е възстановяването в Турция (5.2) и Словакия (4.1).
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  През 2010 г. растежът в Китай ще е 10 процента
Китай не знае що е криза
МВФ изтъква освен това, че в много европейски държави е налице опасност от „експлозия на дълговете”, с потенциален риск от „разливане” на негативния ефект към други европейски страни. В доклада се казва също, че проблемите в европейския банков сектор са до такава степен нерешени, че кредитирането не може да се възстанови.
При съществуващата голяма зависимост на европейската икономика от кредитиране това развитие е със сериозни последици за икономиката, предупреждава МВФ. Далеч по-оптимистични са прогнозите на институцията за развиващите се държави – там растежът тази година ще бъде 6.3 процента, а през 2011 – 6.5 процента. Водещи са страните в Азия. През 2010 Китай ще има растеж от 10 процента, Индия – 8.7 процента.
 

 

 Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *