Меркел: Германия има отговорност да поддържа обединена Европа

Германия има специфична отговорност и интерес да поддържа обединена Европа, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Би Би Си и в. „Гардиън“. Не забравяйте и не взимайте за даденост идеята за мир и единство в Европа, каза тя.

„Очакванията спрямо ЕС са толкова многолики, колкото и европейците“, каза тя. „Все по-често се сблъскваме със съмнения за сегашната посока на европейската интеграция“, не само във Великобритания, но във всички страни-членки.

Европейският съюз трябва да се увери, че гражданите му знаят какъв е приносът му. Предизвикателствата пред отделните държави са прекалено големи в глобализирания свят, в който живеем, посочи Меркел и припомни, че ЕС е уникално общество, което е достатъчно силно да намери „правилните отговори“ след напускането на Великобритания.

Канцлерът напомни, че Лондон остава член на съюза с всички произтичащи от това права и задължения, докато преговорите между двете страни не приключат. Лидерите на Франция, Италия и ЕС са поканени в Берлин да обсъдят Брекзит следващата седмица.

 

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *