Митове, свързани със стартирането на бизнес

Предприемачеството предлага чудесни възможности пред днешната жена, включително и възможността за работа от вкъщи. Въпреки това то не е за всеки. Ако си мечтаете да започнете свой собствен бизнес, първо прочетете тези пет точки.
1. Работата от вкъщи означава по-малко усилия
Ако си мислите, че това сами да сте си шефове значи повече сън и целодневно размотаване по пижама, помислете пак. Предприемачите често разбират, че са принудени да работят много повече от останалите хора. Почти постоянно собствениците на бизнес променят стандартното работно време – от 9 до 17ч., на от 9 до полунощ.
Разбира се, когато работите за себе си можете да контролирате графика си. Това значи, че ще можете да изпълнявате домашни задължения по средата на деня и да се фокусирате върху работата посред нощ, когато работите по-добре. Но тази привилегия има и друга страна – постоянно ще се налага да се борите с неясните граници между личния и професионалния си живот. В самото начало на вашия бизнес ще трябва сами да се грижите за всичко и ще се налага да сте отлично организирани, за да запазите баланса между работно време и моменти със семейството. Каквото и да правите, правете го с любов и желание.
2. Да си предприемач, означава сам да си си шеф
Когато сте самонаети, вие сами ръководите кариерата си, но това не означава, че не отговаряте пред никого. В действителност ще имате много шефове – вашите клиенти. Ако в предишната компания, в която сте работили, сте се старали шефът ви да е доволен, то сега ще полагате двойно повече усилия, за да са доволни клиентите ви. В случай, че не успеете да задоволите нуждите на клиентите си, ще загубите пари. Е, като шеф ще имате една важна привилегия – сами да избирате кой да ви е клиент.
3. Ще мога да гледам децата докато работя от вкъщи.
Ако сте работеща майка, то вие знаете, че децата изискват финансова стабилност. Много жени решават да започнат свой собствен бизнес, за да прекарват повече време с децата си и да спестят пари от наемане на бавачки.
Възможността да работите от вкъщи е като благословия за много семейства, но въпреки това трябва да бъдете реалисти. Колко работно време можете да си позволите да загубите и как всъщност ще съчетаете задълженията си като родител с работните. Много работещи от вкъщи майки бързо разбират, че ще трябва да осигурят детегледачка поне за няколко часа, за да се срещнат с клиенти или да проведат конферентни разговори.

4. Моят бизнес ще е твърде малък, за да се тревожа за правните аспекти
Много притежатели на малки компании или предприемачи смятат, че техният бизнес е твърде малък, за да се притесняват за правните аспекти, като формирането на бизнес структура. Въпреки това, дори самонаетите трябва да се консултират за включването на бизнеса си в други структури или най-малкото да се замислят какво би станало с личните им активи, ако някой ги съди. За да можете да се предпазите от лошите последици, си наемете адвокат.
5. Ще се нуждая от много пари, за да започна собствен бизнес
Ако нямате големи капитали, които да инвестирате в бизнеса си, не се притеснявайте, бихте могли да започнете и с минимални инвестиции. Например услугите предлагани чрез интернет изискват по-малки режийни разходи. Най-важното е да бъдете реалисти за своя бизнес и да за почнете от нещо по-малко и постижимо.
Никога не се отказвайте!
Проучването на тези митове не цели да откаже всеки бъдещ предприемач от мечтите му. Започването и управляването на собствен бизнес може да бъде изключително изживяване, а и опитът не може да се замени с нищо. Най-важното е да гледате реалистично на нещата, за да можете да постигнете повече. Също така не забравяйте да се радвате на всяка победа, дори и на най-малката и да се забавлявате по пътя към целта си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *