Млякото и сиренето по БДС на отделен щанд

Първият млечен продукт, за който ще се въведе Български държавен стандарт, е българското кисело мляко.

Вчера стандартът е бил подписан официално в Института по стандартизация, предаде Дарик радио. Следва подготовката за БДС на сиренето, кашкавала, месните и хлебните храни.

БДС за киселото мляко ще влезе в сила от датата на обявяването му в официалния бюлетин на Института по стандартизация – в рамките на не повече от две седмици, съобщи земеделският министър Найденов. Стандартът посочва какви са изискванията запроизводството на българското кисело мляко. Рецептата включва задължителното използване на българската бактерия – лактобацилус булгарикус. Истинското мляко ще се разваля бързо, каза още министърът.

Стандартът няма да е задължителен, съобщи по-рано пред БНР д-р Венцислава Тасева от Дирекция „Безопасност на храните“ в земеделското министерство. но само марките, които са съобразени с него, ще могат да включат думата „български“ в името си.
Продуктите по БДС ще бъдат на отделен щанд в магазина и потребителите ще имат право на избор, поясни Найденов, цитиран от БТА.

Производителите, които решат да спазват БДС, ще трябва да се регистрират в Патентното ведомство и само регистрираните ще имат правото да използват традиционните наименования, уточни д-р Тасева.

Продуктите, произведени по БДС, ще се казват „Българско кисело мляко“, „Българско сирене“, „Български кашкавал“. Киселите млека, кашкавали и сирена, които са от мляко, също ще могат да запазят това наименование. Но ще се казват, примерно, кисело мляко „Стара планина“ или ще носятдруго име, което е решил собственикът да сложи на своя продукт.

Освен по името, продуктите ще се отличават и по опаковките си, на които ще бъде отбелязано, че са произведени по БДС.

Стандартът за кисело мляко предизвика оживена дискусия, след като се оказа, че наименованието е запазено от държавната „Ел Би Булгарикум“ и частната „Зоров“. Стана ясно, че еимало разногласия между министерството на земеделието и министерство на икономиката по това дали да се приложи БДС, след като две фирми имат права върху наименованието.

През август МЗХ ще издаде заповед за съдържанието на соя в колбасите, съобщи днес министър Найденов. На кренвиршите с 80 на сто съдържание на соя ще се сложи край, заяви той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *