Надуват тока стъпка по стъпка

След изборите:

Цената да скочи със 7, вместо с 2 на сто от юли, предлага регулаторът

Цената на тока да скочи със 7 на сто от 1 юли, е предложил държавният регулатор. Така, след като минаха изборите, комисията започна да отстъпва пред исканията на фирмите за по-висока цена. През зимата шефът й Константин Шушулов се кълнеше, че цената няма да се вдигне с повече от 2 на сто. Преди седмица се заговори за поскъпване с 5%, а вчера комисарите отпуснаха още 2 процента на електроразпределителните дружества. Окончателното решение за новата цена на тока ще бъде взето на 28 юни, след като се разгледат предложенията на електроцентралите и ЕРП-тата, обясни Шушулов.

Обнадеждени от отстъпчивостта на регулатора, компаниите натискат за още по-голямо увеличение. „7% е прекалено малко. Ако то бъде прието в този вид, Националната електрическа компания ще натрупа около 65 млн. лв. задължения до края на годината“, заяви Лилия Иванова от НЕК. Тя уточни, че само за първите четири месеца на 2007 г. дълговете на дружеството са станали 37 млн. лв. Цената на НЕК за мегават ток е 65 лв., а производителите я предлагат средно за 61 лв., без да включват разходите за пренос и достъп, обясни Иванова.

За по-голямо увеличение на тока настояват и шефовете на повечето електроцентрали и ЕРП. ТЕЦ „Варна“ заплаши, че ще намали производството на електричество за страната и ще изнася тока от свободните си блокове, за да не затъне в дългове. Единствено шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов заяви, че цена на тока със 7% по-висока от досегашната е приемлива за тях.

Електричеството ще поскъпва и това е неизбежно, но то ще е за сметка на парното. Цената на топлинната енергия няма да бъде увеличавана, обеща Шушулов.

От федерацията на потребителите пък заявиха, че цените на тока и парното трябва да бъдат намалени. Шефът й Павел Кърлев припомни, че все още се водят дела срещу поскъпването на тока през 2003 г.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *