Над 1 трлн. долара дивиденти са раздадени през 2013 г.

Дивидентите, изплатени на акционери по света през 2013 година са достигнали 1.03 трилиона долара. Това показват данните от проучване на Henderson Global Investors, цитирано от BBC.

Авторите на проучването очакват плащанията на дивиденти да достигнат нов връх през настоящата година. Подчертава се, че 9% от всички дивиденти са изплатени от 10 огромни компании в петролната, банковата и телекомуникационната индустрия, а 20-те най-големи компании, които раздават дивиденти, са осигурили 16% от всички плащания към акционери.

Плащанията на дивиденти са нараснали само с 2.8% през изминалата година. За сметка на това нарастването от 2009 година насам е в размер на 43%.

През последните 4 години най-бързо са нараснали пращанията на дивиденти в развиващите се пазари, включително Китай като едва напоследък се забелязва забавяне.

Една трета от всички дивиденти са платени от фирми, листнати на американските стокови пазари, а на второ място са европейските публични компании.

Андрю Формика, главен изпълнителен директор на Henderson, коментира за BBC, че дивиденти в размер на 1 трилион долара са още един силен аргумент за инвеститори, които влагат парите си в акции.

„Търсенето на доход е повече от просто един отговор на ниското ниво на лихвените проценти през последните години. То е белязано от застаряването на населението, което трябва все по-малко да разчита на държавни пенсии и повече на собствените си спестявания, за да си осигури за пенсиониране,“ каза той. „Търсенето на доход от собствения капитал е тренд, който ще се запази през 2014 година и ще продължи след това,“, коментира още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *