Най-голямата вятърна ферма в южното полукълбо се гради в Австралия

София /КРОСС/ AGL Energy Limited и новозеландската Meridian Energy приключиха договора за разработване на 420-мегаватова вятърна ферма в западната област Виктория в Австралия. Това ще е най-големият вятърен парк в южното полукълбо, съобщава GreenTech.

Проектът е на стойност 1 млрд. австралийски долара и е наречен Макартър. Турбините ще се издигнат в близост до град Хамилтън, на 260 километра западно от Мелбърн. Проектът ще създаде около 400 преки работни места и 800 косвени работни места по време на фазата на строителство, както и 30 работни места на пълен работен ден след започване на работа на парка.

Вятърната ферма ще включва 140 нови V112-3.0 MW вятърни турбини от Vestas Wind Systems A/S. Майкъл Фрейзър, главен изпълнителен директор и управляващ директор на AGL Energy каза, че пръвоначално било предвидено инсталирането на 174 вятърни турбини. Същото количество енергия ще може да се генерира с новите 3-мегаватови турбини на Vestas, които позволяват броят на турбините да се намали до 140, без да се застрашава производствената мощност.

Първата партида вятърни турбини ще бъдат доставени през третото тримесечие на 2011 година.

След приключването на проекта през първата половина на 2013 г. вятърният парк Макартър ще осигурява чиста, възобновяема енергия за над 220 000 домове. С това ветропаркът ще компенсира повече от 1,7 милиона тона парникови газове годишно – което се равнява на емисиите на над 420 000 коли.

Вятърната ферма ще помогне на Австралия да постигне своите цели за възобновяеми енергийни източници. През август 2009 г. страната разшири своята цел за възобновяема енергия до 20 процента до 2020 г.

AGL Energy и Meridian Energy ще си разделят поравно капиталовите разходи за строителството на вятърнияпроекти. AGL ще изолзва собствено финансиране, а Meridian ще покрие своя дял с комбинация от собствен капитал и финансиране на проекти изготвени от нейните партньори.

Двете компании също ще създадат обществен фонд „Макартър”, който да предоставя безвъзмездна помощ за общности около обекта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *