Най-скъпо платен е трудът в сектора на финансовото посредничество

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение за четвъртото тримесечие на 2008 година са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в сектора на финансовото посредничество, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за наетите лица и средната работна заплата през периода.
Втоп три на най-скъпо платенитеикономическите дейностипопадат „Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода“, където средното възнагреждение е 990 лева и „Добивна промишленост“, къдетонаетите са получавали875 лева средно на месец.
Най-ниско платени са наетите лица вхотелиерския и ресторантьорски бизнес (336 лева), „Селско, ловно, горско и рибно стопанство“ (392 лева) и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството“ (399 лева).
Икономическите дейности, където е отчетено най-високо нарастване на средната месечна работна заплата, са „Държавно управление; задължително обществено осигуряване“, „Здравеопазване и социални дейности“, „Образование“ и „Финансово посредничество“.
Намаление на трудовото възнаграждение на наетите през четвъртото тримесечие на 2008 година е отчетено в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Селско, ловно, горско и рибно стопанство“.
През четвъртото тримесечие на 2008 година спрямо третото тримесечие средната месечна работна заплата е нараснала с 4.8% до 548 лв., показва статистиката на института.
Средната месечна работна заплата е нараснала с 20.2% през четвъртото тримесечие на 2008 година спрямо същото тримесечие на предходната година.
Най-високо увеличение на средната месечна работна заплата се наблюдава при икономическите дейности „Образование“ (38%) и „Здравеопазване и социални дейности“ (30.3%), а най-ниско е нарастването на заплата в икономическите дейности „Добивна промишленост“ (10.6%) и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството“ (10.8%).
През четвъртото тримесечие на 2008 година нарастването на заплатата в Бюджетните организации и фондове управлявани от държавата спрямо четвърто тримесечие на 2007 година е 30.9% (до 657 лв.), а в Търговските дружества, предприятия и организации с приходи от стопанска дейност съответно 18.2% (527 лв.). Спрямо предходното тримесечие на 2008 година заплатите в Бюджетните организации и фондове управлявани от държавата нарастват с 11.5%, а в Търговските дружества, предприятия и организации с приходи от стопанска дейност с 3.3%.
Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в края на декември 2008 година намаляват с 2.4% спрямо края на септември 2008 година и достигат до 2.44 млн. броя.
По съществено намаление се отчита в икономическите дейности „Строителство“ (7.2%), „Хотели и ресторанти“ (13.8%) и „Селско, ловно, горско и рибно стопанство“ (12.3%), което се дължи предимно на сезонни фактори.
Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се отчита в икономическите дейности „Финансово посредничество“, „Държавно управление; задължително обществено осигуряване“ и „Здравеопазване и социални дейности“.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ (25%) и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството“ (18%).
В края на декември 2008 година в сравнение със същия месец на предходната година броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение нараства с 2.1%, предимно поради отчетения съществен растеж на наетите в икономическите дейности „Финансово посредничество“ (12.4%) и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството“ (13.5%).

expert.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *