Направена е първата стъпка към строителство на Дунав мост – 2

Откриването днес на офиса на звеното за изграждане на Дунав мост – 2 във Видин е първата стъпка към реалното строителство на мостовото съоръжение, съобщи областният управител на Видин инж.Кръстьо Спасов, цитиран от Dnes.bg. Офисът на звеното за изпълнение на проекта „Изграждане на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при Видин -Калафат“ е разположен на площ от 300 кв.м. и в него ще бъдат открити пет работни места.

Около 90 000 лв. са вложени в ремонта на двуетажната сграда, която се намира в центъра на дунавския град. Допълнително 70 000 лв. са изразходвани за оборудване на офиса, допълни Кръстьо Спасов.

Със съдействието на областната и общинската администрации на Видин е завършена проверката на всеки един от отчуждените 228 имота в землищата на селата Антимово, Капитановци и Покрайна, разположени по трасето на бъдещия мост. Към момента са обезщетени общо 171 имота, открити са сметки на около общо 300 лица. Общата площ на отчуждените до момента имоти е 408 дка, каза още Кръстьо Спасов.

Готов е напълно оценителският доклад за 468-те имота с обща площ от 655 дка в землището на Видин, които ще бъдат засегнати от трасето на бъдещия мост. Очаква се след актуализация на данните и решение на МС отчуждението и обезщетяването на собствениците с общо около 1,017 млн.лева да приключи до края на тази година, каза Кръстьо Спасов.

До 14 юли 2006 г. трябва да бъде сключен договорът с изпълнителя на проекта за изграждане на Дунав мост 2 при Видин- Калафат, каза инж.Кръстьо Спасов. По думите му е съставен график за всички строителни дейности, според който мостът трябва да бъде изграден до октомври 2009 година. Три са предложените варианти за връхна конструкция на моста- конзолно бетониране, вантова конструкция и вариант, при който се поставят на различни нива пътната и железопътна част на мостовото съоръжение, уточни областният управител.

Очаква се през 2007 година да започне изграждането на прилежащата инфраструктура към моста. Тя включва 9 километра пътна и железопътна връзка с нова товарна гара. Предвижда се и реконструкция на съществуващата железопътна гара.

Общата сума за финансиране на проекта е 236 милиона евро. От румънска страна също има готовност да започне изграждането на инфраструктурата към моста, уточни Спасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *