НАП: Декларацията за авансов данък се подава до края на юли

До края на юли самоосигуряващи се лица, включително земеделски производители, наемодатели и фирми, които плащат на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения и са длъжни да удържат авансов данък върху тези доходи, трябва да подадат декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ и по чл. 201 от ЗКПО.

Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и др., дължими от местни и чуждестранни физически лица. Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.

Гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, отдаващи помещения под наем, дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7 920 лв. от всички източници на доходи на лицето.

Декларацията по чл. 55 се подава лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП, по пощата с обратна разписка и по електронен път – чрез интернет с електронен подпис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *