НЕК има пари само за една US централа

Има възможност да бъдат намалени цените само на едната от двете американски централи от комплекса „Марица-изток“, които НЕК плаща на ТЕЦ-овете.Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, цитиран от БНР.

Той обясни, че“Ей И Ес Марица Изток 1″ са изпълнили своята част от споразумениетос Националната електрическа централа, но, за да стане то факт, НЕК трябва да се издължи на централата.За да бъде одобрено споразумението между НЕК и американските тецове българската компания трябва да плати задълженията си за произведения ток.

Другият американски ТЕЦ“КонтурГлобал Марица-изток 3″ все още не е поискал регулаторът да одобри договора мус НЕК. На този етап обаче електрическата ни компания не е осигурила средствата, каза Иван Иванов:“В крайна сметка, могат да намерят пари само за едната централа, поне да намалят с разходите 48 млн. годишно“, каза Иванов.

Шефът на КЕВР обясни, че засега НЕК не може да намери пари да се разплати с двете централи.Иванов отново обърна внимание на факта, че забавянето с месец на решението за новите цени на тока ще увеличи задълженията на НЕК с нови 50 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *