Не само лихви, но и такси и комисиони вдигат банките ни.

Не само лихви, но и такси и комисиони вдигат банките ни. Заради кризата в последните месеци на няколко пъти са правени корекции в тарифите на трезорите, показа проверката на „Стандарт“.

Читател на изданиетосигнализира, че от този месец вече плаща 5 лв. за превод по сметка в друга банка. Новата тарифа влязла в сила от 2 февруари, като преди това преводът е струвал 4 лв., обясниха читателите.

Справка с тарифите на големите трезори показа, че междубанков изходящ превод струва от 80 ст. (в Първа инвестиционна банка) до 2 лв. (Пощенска банк, СИБанк). В ОББ преводът е 5 лв., или 8 % от стойността на сумата.

Корекции на тарифите си в последните месеци са правили УниКредит Булбанк от 26 януари, Пощенска – от 20 декември, и SG Експресанк – от януари тази година.

Трезорите са променили цените на различни услуги. Тенденцията обаче е една – при намалялото кредитиране и по-слабите обороти в последните месеци заради финансовата криза банките се опитват да си осигурят по-голяма печалба от други дейности.

Например, т. нар. нелихвени приходи, които идват именно от различните такси и комисиони за преводи, обслужване на сметки и други банкови услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *