Нобелист: Не следвайте сляпо правилата на ЕС

Евросъюзът е този, който ще определи икономическото бъдеще на България. Въпреки това страната трябва да подхожда с определен скептицизъм към финансовите правила, които Брюксел залага.

Това каза пред журналисти във вторник носителят на Нобелова награда за икономика (2008 г.) Пол Кругман минути, след като получи почетната титла Доктор хонорис кауза на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Той неколкократно се извини на журналистите, че не е запознат с българската икономика конкретно и обясни, че „няма магическо решение за преодоляването на икономическата криза“ и трябва да се търси преди всичко експертиза за решаването на проблемите.

Преди това Кругман, който по принцип е скептично настроен към ЕС, изнесе закрита за медиите двучасова лекция пред отбрани студенти от УНСС. Той обясни, че в речта си е направил паралел между икономическата криза в момента и голямата депресия в САЩ.

По думите му ЕС в момента работи бавно, заради по-трудната интеграция на икономиките, включени в общността, в сравнение с Америка.
Кругман смята, че правителствата могат да подпомогнат бизнеса със своите проекти – преди всичко като инвестират в инфраструктура и образование.

Кругман взе Нобеловата награда за икономика през 2008 г. заради развитата от него теория за търговските модели и географските центрове на икономическа активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *