Новата двайсетолевка най-защитена в света

В дизайна й има елементи от всички банкноти, пускани досега

След като десетилетия наред парите ни са се печатали в Германия, Англия и СССР, от няколко години те се изработват в печатницата на БНБ

Новата възпоменателна банкнота от 20 лева, която БНБ пуска в обращение от 15 септември, е банкнотата с най-надеждна защита в света. За първи път в света в нашата двайсетолевка е вграден новият защитен елемент VarifeyeR, съобщиха от пресцентъра на Централната банка. Досега експертите бяха сигурни, че българските левове са с по-надеждна защита от еврото. Но банкнотите на общата европейска валута са с преобладаващо пластмасово покритие, което запазва добрия им външен вид по-дълго в сравнение с родните левчета.

Дизайнът на новите 20 лева е съвсем различен от този на досегашните банкноти, съобщиха специално за „Стандарт“ източници, запознати с проекта. Използвани са елементи и символи от всички банкноти, печатани в 120-годишната история на родните платежни средства. Размерите й са 134 х 74 мм – малко по-голeми от досегашната двайсетолевка, която е 130 х 72 мм, и по-малка от 50-левката. При проектирането й са използвани основните характеристики на последната серия български банкноти от 1999 г., съобщават от пресцентъра на БНБ.

Новата възпоменателна двайсетолевка е първата по рода си у нас.

Досега в България са пускани само юбилейни монети. Много малка част от тях са платежно средство.

Въпреки това те бързо изчезват от паричния оборот заради нумизматичната си стойност. С новата банкнота от 20 лева също ще може да се пазарува без никакъв проблем.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *