Нова гавра със сестрите

Обвиняват медиците ни в клевета за изтезанията

Завеждаме дело срещу мъчителите още днес, отсече прокурор Кокинов

Либийският лидер Муамар Кадафи пак затегна примката на сестрите. Само ден след като синът му – Сейф ал Ислам, обяви, че повторните смъртни присъди на сестрите са нечестни, Джамахирията повдига ново обвинение срещу българките. Обвиненията са гавра. Те са за клевета срещу либийските полицаи и са повдигнати заради признанията на сестрите, че са били изтезавани.

Българките научиха за новите обвинения от адвоката си Осман Бизанти. В понеделник той е отишъл за пръв път след потвърждаването на смъртните присъди на свиждане на сестрите в затвора „Джудейда“. Тогава им казал, че срещу тях има ново обвинение, разказа вчера д-р Здравко Георгиев. Кристияна ми се обади по телефона, беше много разстроена. В бързината, понеже телефонните разговори имат лимит, успя само да ми каже, че на 11-и или 12 февруари ще трябва да ги изведат от затвора, за да ги разпитват, каза още Георгиев. Той обаче не успял да разбере дали това ще стане в полицейския участък или в прокуратурата. С това обвинение отново се връщаме преди 8 години, остава само да им пускат ток и да започнат да ги бият, притеснява се Здравко. Съпругата му Кристияна му казала по телефона, че се страхува от разпитите. Трябва момичетата ни задължително да бъдат придружавани от представител от посолството или от адвокат при разпитите, категоричен бе Георгиев. Той допълни, че сестрите ни са в много тежко психическо състояние. Пак ще ги върнат към миналото и ще им припомнят мъченията. Защо го правят? Нали всичко това го пише в материалите по делото. Тези зверове – нашите мъчители са обидени и оклеветени за това, че измъчвали момичетата, така излиза накрая, възмути се д-р Георгиев.

Новината за новите обвинения хвърли в шок България. Все още няма данни за привличане към наказателна отговорност по каквото и да е ново обвинение срещу медицинските сестри, каза координаторът на защитата на българките адвокат Траян Марковски. Единствената информация, с която разполагаме до момента, са думите на Бизанти. Но недопускането на българската защита при медиците след постановяването на смъртните присъди е безпрецедентен случай, категоричен бе Марковски. Той допълни, че до края на седмицата в Либия ще бъде целият адвокатски екип на сестрите, който се надява да получи разрешение за свиждане. Утре ще стане ясно дали има трето обвинение срещу сестрите в Либия, заяви зам. правосъдният министър Маргарит Ганев.

Час след като адвокат Осман Бизанти съобщи за новите обвинения прокуратурата у нас пък заяви, че днес най-после повдига обвинение срещу мъчителите на българките. Градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че се събират данни и за повдигане на обвинение срещу мъчителите за изтръгване на фалшиви показания чрез мъчение.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *