Нова наредба за задължителните минимални резерви на банките при БНБ

Управителният съвет на Българската народна банка прие нова наредба за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при Българската народна банка (Наредба № 21 на БНБ), която влиза в сила от 4 януари 2016 година.

С новата Наредба № 21 на БНБ се правят следните по-значими промени:
– въвежда се определение за „свръхрезерви“ на банките в БНБ;
– въвежда се прилагане на отрицателен лихвен процент за свръхрезерви, когато лихвеният процент за депозитното улеснение на Европейската централна банка е отрицателен. Запазва се прилагането на нулев лихвен процент за свръхрезерви, когато лихвеният процент за депозитното улеснение на Европейската централна банка е положителен или нулев;
– отпада признаването за резервни активи на средства на банките по сметки в националния системен компонент TARGET2-BNB.

Поради многобройните промени Управителният съвет на Българската народна банка прие изцяло нова Наредба № 21 на БНБ, а досега действащата наредба, приета през 1998 г., беше отменена.

В допълнение на промените в Наредба № 21 на БНБ Управителният съвет на Българската народна банка направи промени в лихвените проценти, приложими като санкция за неизпълнение от банките на изискванията за задължителни минимални резерви. Тези промени ще бъдат отразени в Бюлетина за лихвените проценти по резерви на банките в БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *