Нови вулкани заплашват полетите

Два вулкана изригнаха за ден в Латинска Америка и според специалисти има опасност пепелта да застраши самолетните полети.

Репортер загина, а близо 2000 души бяха евакуирани в Гватемала, след като вчера вулканът Пакая започна да бълва лава и камъни, като затрупа околните градове с пепел и предизвика отклоняване на полети, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.Изхвърлените от вулкана камъни убиха Анибал Арчила, който се приближил много до кратера, за да го снима.Три деца на възраст между 7 и 12 години бяха обявени за изчезнали.

Международното летище в столицата на Гватемала беше затворено. Вулканът покри града с пласт пепел, достигаща на места дебелина от 7 сантиметра. Около 800 къщи пострадаха. Второ изригване на вулкана късно следобед изхвърли нова, макар и по-малка вълна пепел.

В столицата властите започнаха да разчистват с булдозери покритите с черна пепел улици и посъветваха гражданите да не напускат домовете си, освен при крайна необходимост.Пакая е най-активният от 32-та вулкана в Гватемала и изригваот 1966 г.

По-къснов Еквадор, на около 130 км югоизточно от столицата Кито, изригна Тунгурахуа, което на местния език Кечуа означава „Огненото гърло“. Вулканът с надморска височина 5020 м, изригна стълб пепел на височина 10 километра.
Властите евакуираха около 500 семейства в района на Тунгурахуа, а многохора са напуснали по собствено желание.

Според директора на Еквадорския институт по геофизика Уго Йепес стълбът лесно може да достигне височина от 10 до 12 километра, на която летят самолетите. В такъв случай ще се наложи международните полети в региона най-малкото да се отклонят, обясни той. В някои крайбрежни райони падна вулканична пепел, някои полети бяха отклонени, а едно летище беше затворено.

Тунгурахуа беше класифициран като активен вулкан през 1999 г., а през 2008 г, изригна мощно. Той е един от осемте активни вулкана в Еквадор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *