Нови рекорди за Wall Street след данните за пазара на труда

След очаквано добър доклад за американския пазар на труда основните борсови индекси на Wall Street се покачиха до нови рекордни нива в петък и така отбелязаха трета поредна седмица с ръстове. Dow Jones Industrial Average скочи с почти 100 пункта от вчерашното си равнище, докато S&P продължава бавния си, но стабилен ръст.

„Инвеститорите стават малко по-уверени, че американската икономика ще се възстанови от това мудно първо тримесечие“, каза Крис Гафни, старши пазарен стратег в EverBank Wealth Management, цитиран от CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial вдигна по време на сесията летвата до 16 922 пункта и в крайна сметка спечели 0,48% до 16 916,99 пункта. S&P 500 също достигна нов рекорд – 1 949 пункта, а приключи сесията с ръст от 0,41% до 1948,51 пункта. Технологичният индекс Nasdaq 100 се повиши с 0,39 на сто до 3791,71 пункта – най-високото ниво от септември 2000 г. насам. За цялата седмица S&P 500 спечели 1,3 на сто, а технологичният бенчмарк Nasdaq добави 1,9% към стойността си за последните пет работни дни.

За всяка акция, която отчете спад днес в Ню Йорк, ръст отчетоха три акции, като днес бяха разменени 341 млн. ценни книжа.

За първи път от над 14 години насам броят на заетите извън селското стопанство расте с над 200 000 за четвърти пореден месец. Данните показаха освен това, че американската икономика е успяла да възстанови загубените по време на рецесията работни места. Икономиката е добавила 217 000 нови работни места през май, като се изключат тези в селското стопанство, сочат данните на Бюрото за трудова статистика. Цифрите се оказаха над пазарните очаквания за разкрити нови 215 000 позиции и над нивата от 2008 г. За април броят на работните места е бил ревизиран леко надолу до 282 000. Така от февруари 2010 г. насам са били създадени 8,8 млн. работни места, след като вследствие на финансовата криза бяха закрити 8,7 млн. работни места.

Същевременно безработицата в най-голямата икономика в света остана без изменение през май – отново на равнище от 6,3%. Нивото на безработица се оказа и под прогнозите на анализаторите за покачване до 6,4%.

Данните потвърждават мнението на инвеститорите, че конюнктурата в САЩ отново започва да набира скорост. „Силни икономически данни, като днешните, бихме искали да виждаме всеки ден“, казва Андре Гарсия Амая, пазарен стратег в J.P. Morgan Funds.

Статистиката за пазара на труда се наблюдава внимателно от представителите на Федералния резерв, тъй като Фед предвижда да смали още своята програма за закупуване на облигации до края на тази година и планира да увеличи за първи път от 2006 г. насам лихвения процент. Стимулите на Централната банка помогнаха за ръста на S&P 500 със 188% от най-ниската стойност на индекса през март 2009 г.

„Статистиката за пазара на труда бе в рамките на високите очаквания. Данните могат да бъдат описани като стабилни“, заяви икономистът Улрих Уортбърг от Helaba. Според Едгард Уолк от Metzler Asset Management обаче, събитията на финансовите пазари може да причинят главоболие на Фед. „Инвеститорите действат безгрижно“, смята той.

Според Крег Ерлъм, пазарен анализатор в Alpari UK, освен доклада за американския пазар на труда и ехото от решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) от предишния ден днес е имало малко новини, които биха могли да раздвижат пазарите.

Междувременно международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди рейтинга на САЩ на равнище АА+ със стабилна перспектива. За да може САЩ да си възвърнат топ рейтинга AAA обаче, политиците във Вашингтон трябва да намерят общ език по отношение на финансовата политика, предупреди агенцията, визирайки бюджетния спор и конфликта за границата на дълга. Масивните дългове на страната и високият държавен дефицит също са пречки пред повишаването на рейтинга.

Най-добра стойност в Dow бяха акциите на инвестиционната банка Goldman Sachs с ръст от 2,18% до 166,13 долара, следвани по петите от книжата на компанията за кредитни карти American Express с нарастване от 2,05 на сто. В сферата на финансите днес не е имало важни новини, но решенията на ЕЦБ от четвъртък подобряват като цяло сферата на финансовите стойности, смятат анализатори.

Книжата на AIG поскъпват с 0,77 на сто. След продажбата на подразделението си за лизинг на самолети застрахователят ще предостави 2,12 млрд. долара за обратно изкупуване на акции.

След оповестяването на данните за продажбите за май пък книжата на Gap поскъпнаха с 2,1 на сто до 42,06 долара. Най-големият американски търговец на дребно на облекла заяви, че приходите от продажбите през май са се увеличили с 1 на сто. Това надмина средностатистическата прогноза на анализаторите за ръст от 0,3 на сто.

Акциите на Sprint загубиха 2,6% от стойността си до 8,78 долара за брой след новините за сделката с T-Mobile US Inc., чиято капитализация нараства с 0,22% до 33,56 долара за ценна книга.

Следваща голяма банка може да плати скъпо за грешките си по време на финансовата криза. Според медийни публикации Bank of America преговаря с Министерството на финансите на САЩ за плащане на извънсъдебно споразумение от 12 млрд. долара. Банката е обвинена в подвеждане на купувачи на обезпечени с ипотеки върху жилища ценни книжа, заблуждавайки ги за качеството на включените в тях заеми. Акциите на BoA поскъпнаха с 1,04% до 15,59 долара за брой.

Сред фаворитите на Wall Street днес принадлежеше и Verifone, чиито акции поскъпнаха със 7,4% до 36,33 долара – двугодишен връх. Производителят на четящи устройства за кредитни карти отчете за изминалото тримесечие печалба от 0,37 долара за акция, докато консенсусната оценка на анализаторите бе за 0,32 долара за акция.

Акциите на Angie’s List Inc. поскъпнаха с 11 на сто до 11,21 долара за брой. Bank of America Corp. повиши препоръката си за книжата на уебсайта за потребителски ревюта.

Книжата на Rally Software потънаха с 29 процента до 8,71 долара за брой. Доставчикът на инструменти и услуги за софтуерни проекти прогнозира късно в четвъртък, че през второто тримесечие приходите ще достигнат 20,2 млн. – 20,8 млн. долара, спрямо прогнозираните от анализаторите 22,3 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *