Нов конкурс за газа в “Галата”

Пак тръгва процедура за находището, реши кабинетът

Екоминистерството ще стартира нова процедура за избор на компания, която ще проучва находището за газ и нефт край нос Галата. Вчера кабинетът одобри предложението на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той поиска прекратяване на стария конкурс заради несъответствия между предвидените дейности и финансовите средства в офертите на кандидатите и заложените изисквания в конкурсната минимална работна програма.

Старата процедура беше открита в края на 2004 г. по искане на регистрираната в Люксембург компания „Петреко“. Фирмата има концесия за добив на природен газ в находището, но разрешението й за проучване на други блокове от него изтече. За проучвания в района кандидатстваха още „Овергаз“, българската „Нефт и газ“ и американската „Си Би Ем“.

Комисията, която е разгледала офертите на компаниите през юли, установила, че една от тях е разполагала с неизвестна на държавата и на останалите кандидати информация за блока. Според министъра това я е поставило в привилегировано положение. Сега конкурсните условия ще бъдат променени спрямо новите данни за залежите в находището. С мотива за по-добра защита на националните интереси преди няколко месеца министър Чакъров постави въпроса за въвеждане на ясни регламенти при предоставянето на концесии, особено за ценни суровини като златото, нефта и природния газ.

Eлена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *