Нов удар по Набуко: Русия и Италия удвояват капацитета на Южен поток

Руският газов монополист Газпром и италианската енергийна компания Ени подписаха споразумение за удвояване капацитета на Южен поток, пише „The Wall Street Journal“.
Двете страни по проекта са постигнали съгласие да увеличат годишното подаване на синьо гориво по тръбата на 63 милиарда куб. метра. Преди това беше планирано по съоръжението да бъдат пренасяни 31 милиарда куб. метра природен газ.
Договорът, който скрепиха вчера Владимир Путин и Силвио Берлускони е поредното доказателство, че Москва няма да се откаже да търси нови начини да задържи максимума от европейския пазар и да удължи зависимостта на Европейския съюз от руските енергийни доставки.
Споразумението между Рим и Кремъл вероятно ще се окаже ипоредният удар върху Набуко – споразумяхконкурентният на Южен поток проектогазопровод със злополучна засега съдба.
За да постигне новозаложения капацитет, Русия ще трябва да отклони част от природния газ, подаван транзитно през Украйна, както и да си набави нови източници за захранване. Много е възможно суровината да се набавя от залежите на прикаспийските страни, след като преди време Газпром и Държавната нефтена компания на Азербайджан се спхоразумяха за дългосрочни доставки на природен газ на пазарни цени от Централна Азия за Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *