НОИ най-често плаща минималното обезщетение за безработица

Хората, които вземат минималното обезщетение за безработица, са се увеличили за една година, показват последните данни на Националния осигурителен институт за октомври. Увеличават се обаче и безработните, които са се осигурявали на високи заплати и съответно вземат високите обезщетения. Близо 90 хил. от над 302 хил. души без препитание през месеца са получавали пари от НОИ. Спрямо септември те са се увеличили със 7 на сто най-вече заради приключване на сезонната заетост. За област Бургас например хората, които са започнали да получават обезщетенията, са се увеличили с 35 на сто само за един месец.

Всеки четвърти от регистрираните взема до 150 лв. – това означава, че се е осигурявал на минималната заплата и взема минималните по 7.20 лв. на ден. Сумата, която не е променяна в последните години, остана същата и за 2016 г. Миналата година делът на хората с минимално обезщетение бе 23 на сто. Още близо 12 на сто вземат между 150 лв. и 200 лв. месечно. В същото време обаче се увеличават и хората, които вземат високите обезщетения – между 900 лв. и 1440 лв. Те вече са 5 на сто, тоест са се увеличили с един пункт.

Средното обезщетение е 322.50 лв. и се е увеличило с 27 лв. за една година. Най-ниската сума вземат жените и мъжете в Сливен – съответно 229 лв. месечно и 287 лв. Във всички области с изключение на столицата жените вземат средно под 300 лв. от НОИ. В столицата сумата е 439 лв. за жените. При мъжете обезщетенията са по-високи заради по-високите им заплати.

Най-голяма е групата на хората в предпенсионна възраст, които вземат обезщетения. Те са над 20 хил. души, или 23 на сто от всички. Това е поредна статистика, която потвърждава, че има сериозен проблем с безработицата сред по-възрастните хора на пазара на труда. Показателно е, че докато в другите възрастови групи безработните с право на обезщетение намаляват на годишна база, то тези над 55 години са се увеличили за една година с 15 на сто. Почти половината от живеещите от обезщетение през октомври са с основно и по-ниско образование.

СРОКОВЕ

Срокът за регистрация на хората, които останат без работа, в бюрото по труда е 7 дни, за да се получава пълното обезщетение. Ако регистрацията стане по-късно (например работодателят забави документите), то хората губят обезщетението си за времето на забавяне. От НОИ не успяха да кажат колко хора получават по-ниското обезщетение заради изпуснатия срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *