Номер едно сме по износ на студенти на Балканите

България е номер едно по износ на студенти във Великобритания сред държавите от Балканския полуостров. Общо 6550 БГ младежи следват в британските вузове. Това отчетоха вчера ръководителите по проект „Световно образование“. С тази цифра страната ни бие съседките ни Гърция, Румъния и Турция по изтичане на млади мозъци.
Между 10 и 15% от завършващите средно образование всяка година избират да продължат обучението си зад граница, сочи статистиката на Световно образование. Това означава, че тази година се очаква около 6000 зрелостници да заминат да следват в чужбина.
До момента 2130 българи са подали документи да се обучават на Острова, което е с 30 кандидатури по-малко от миналата година, когато са кандидатствали 2160 ученици“, съобщи консултантът по проекта Светлан Данев. Той обясни спада с демографската криза и по-малкото зрелостници, които излизат от училищата тази година.
Някои факултети от топвузове в Англия не признават българските дипломи, което прави невъзможно кандидатстването на наши ученици там. Причините са субективни, обясниха консултантите. Основните аргументи на висшите училища обаче са свързани с това, че в програмите на българските школа няма достатъчно заложени часове по математика, химия, физика и биология. Така българските първокурсници идват неподготвени за следването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *