Норвегия обмисля облекчаване на правилата за отпускане на ипотеки

Норвегия е на път да облекчи стандартите за ипотечно кредитиране на фона на дефлацията на жилищния пазар, която засилва опасенията сред законодателите, че съществуващите регулации са твърде затегнати, пише Bloomberg.

Цените на имотите, които за последните 20 години се удвоиха и достигнаха рекордни нива тази година, в момента падат по-бързо от очакванията на централната банка. Правителството, което бе избрано през септември, твърди, че иска да увеличи размера на средствата, които банките могат да отпускат до 90% от стойността на имота спрямо 85% по-рано. Целта е да се окаже подкрепа на купувачите на първи дом.

Жилищният пазар на Норвегия, за който Нобеловият лауреат Робърт Шилър още през 2012 г. каза, че е в балон, бе подпомогнат от период на рекордно ниски лихви и засилващи се нива на кредитиране в най-богатата скандинавска страна. Това увеличи задлъжнялостта на домакинствата до най-високите стойности в историята. В момента те дължат около два пъти повече пари над разполагаемите си доходи – нива, които според централната банка и финансовите регулаторни органи са неустойчиви.

Въпреки това последните данни за сектора на имотите показват, че ръстът на цените е достигнал връхната си точка. През октомври те регистрираха спад с 1,5% спрямо октомври с отчитане на сезонните фактори. Това бе вторият пореден месец на понижение, показват данни на Норвежката асоциация на агентите на недвижими имоти.

По-рано този месец най-големият кредитор в Скандинавския регион Nordea Bank прогнозира, че цените на жилищата в Норвегия ще паднат с до 20% през следващите две години, което ще принуди централната банка догодина да понижи основната лихва два пъти от сегашното ниво от 1,5%.

Икономистите обаче са несигурни относно последиците от облекчаването на стандартите за кредитиране в този етап от цикъла. „Това би могло да смекчи низходящата корекция“, коментира Ерик Брус, икономист от Nordea. „Не съм сигурен обаче, че е разумна стъпка, въпреки че пазарът може да се справи с евентуално облекчаване на стандартите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *