Обзор за 7-11.01

През изминалата седмица излязоха серия важни данни. В Канада бяха публикувани данните по строителния сектор, където рязко спадна количеството на заложени нови жилища, и на 9,9% се снижи количеството на издадените разрешения за строителство. За първи път през последните месеци се влоши ситуацията на пазара на труда, където равнището на безработица остана на равнище 5,9%, но количеството на заетите спадна на 18,7 хил. В канадската икономика се наблюдават негативни сигнали, макар че засега за стабилно влошена ситуация е рано да се говори, но признаците за забавяне на икономическия ръст присътстват. На фона на тези позитивно излезли данни по външната търговия, паденето на канадската валута в края на годината положително повлия на търговския баланс, който нарастна до 3,7 млрд. Като цяло данните сигнализират за необходимост от провеждане на гъвкава монетарна политика, но запазването на инфлационния риск все още задържа Банка Канада от активно понижение на лихвения процент.

В Япония особено важни данни не бяха публикувани. Председателя на Банка Япония достатъчно негативно оцени краткосрочните перспективи за икономиката, показвайки влошената ситуация в секторd на недвижимости. Министерството на финансите понижи своите прогнози за 2008 год. В случай че на вътрешния пазар в Япония ситуацията е достатъчно слаба вече не една година, то усилването на японската валута може негативно да се отрази и на експортния сектор, който фактически се явява основна движеща сила на японската икономика. Засега негативните тенденции в икономиката преобладават.

Във Великобритания ситуацията засега продължава да се развива по негативен сценарий. Дефицита на външната търговия отново нарастна и състави stg7.4 млрд. В промишления сектор ситуацията продължава да е слаба, промишленото производство се понижи на 0,1%, а за годината то нарастна на 0,4%, т.е. производство практически не расте. Индекса на изпреварващите индикатори спадна на 0,3%, а потребителско доверие спадна до 85. Ситуацията на пазара на недвижимости остава достатъчно негативна. На достатъчно негативния фон Банка Англия отново прояви предпазливост и не понижи лихвения процент на заседанието от 10 януари, което не помогна особено на английския паунд, т.к. очакванията на участниците на пазара не са се изменили – лихвата ще бъде понижена. Спада на паунда може да провокира усилване на инфлационния натиск, тъй като това ще увеличи стойността на експортните стоки, поради това Банка Англия и по-нататък трябва да действа предпазливо и да се опита да намери „златната среда“ в текущата ситуация.

По европейската икономика излязоха достатъчно много данни, но в центъра на вниманието накрая беше ЕЦБ и председателя на Ж.-К.Трише. На 10 януари ЕЦБ реши да не променя лихвения процент, оставяйки го на равнище 4,0%, но неочакваното рязко изказване на председателя на ЕЦБ след обявяване на решението по лихвата практически изключва възможността за понижение на процента. Трише говори много, но основното е, че даде сигнал, че ЕЦБ е повече склонна към повишаване на лихвата. Действието на ЕЦБ може да се разбере, т.к. инфлацията превишава 3,0%( производствените цени ускориха ръст до 4,1% в год. изчисление) и се явява сериозна заплаха за икономиката. Но освен инфлацията имаше и данни по икономическия ръст, които разочароват все повече. Продажбите на дребно за ноември в Германия показаха спад на 1,3% и на 3,2% в год. изчисление, продажбите като цяло за Еврозоната спаднаха на 0,5% за ноември и на 1,4% в год. изчисление. Промишленото производство в Германия за ноември спадна на 0,9%, макар че в год. изчисление засега остава стабилно и показва ръст 3,5%. Не е изключено, че ЕЦБ иска да повиши лихвения процент, в случай че инфлационния натиск се усили, което может да доведе до сериозно забавяне на икономическия ръст.

В САЩ централната тема беше изказването на председателя на ФРС Б.Бернанке. Той говори за влошената ситуация на пазара на недвижимости и как това може да окаже натиск на потребителския сектор. Ситуацията на пазара на труда Б.Бернанке назова „огорчаваща“. Беспокойството на председателя на ФРС може да се разбере, тъй като по данни на изследваните домакинства за декември количеството заети в икономиката се съкрати на 436 хил. души, а количеството на безработните нарастна на 474 хил. и ръста на безработицата излезе от 4,7% до 5,0%. Фактически Б. Бернанке даде сигнал за това, че лихвения процент ще прдължи да се понижава, при това изказа немалки опасения относно инфлацията. В такава ситуация възпрепятстването понижението на лихвата може да е толкова сериозно ускорение на темпа на ръстта на потребителските цени и инфлационните очаквания.

Дефицита на външната търговия на САЩ рязко нарастна и състави 63,1 млрд., основна причина за ръстта на дефицита стана повишението на покупните цени на петрола, които нарастнаха през ноември от 72,5 до 79,7 долара за барел. Експорта за ноември нарастна на 0,45%, в същото време импорта нарастна веднага на 3,0%. Данните по незавършените сделки по продажби на жилища излязоха с падение за ноември на 2,6% и спад за годината на 19,2%, продължи серията негативни данни с пазара на жилища в САЩ. Независимо от излизането на негативни данини през тази седмица долара се понижи незначително против основните си конкуренти еврото и йената, но достатъчно силно относно австралийската и новозеландската валути, които реагираха вследствие на рязкото поскъпване на златото, което стигна съвсем близко до 900 долара за унция. Данните излезли за седмицата сигнализират, че забавянето на икономическия ръст се разпространява практически във всички страни от G7 и влошената икономическата ситуация в света, вероятно ще продължи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *