Облекчават длъжниците по жилищни заеми

Идеята му е, ако клиентът на банката изпадне в просрочие и не може да плаща заема, с продажбата на жилището му той да престава да бъде длъжник. В момента заради срива на имотния пазар продажбата на апартамента често не успява да покрие размера на заема и така кредитополучателят освен без жилище остава и с огромен дълг към банката за остатъка от заема. С промените обаче остатъчният дълг ще се покрива от банката, а не от клиента.

“На един човек, който е останал без работа, без жилище, остава да му виси половината кредит и му виси с досието. Рискът за ипотеката трябва да се покрива от банката – да си правят сметката колко могат да вземат при евентуално неизпълнение от кредитополучателя”, заяви Цонев.

Банкерите на този етап се въздържат от публични коментари по мерките. Банкер, пожелал анонимност, обаче обясни пред “Труд”, че мярката, оповестена от Цонев, е добра. “Нормално е клиентът да носи риска за доходите си и за работното си място, но рискът от развитието на пазара на имоти е редно да се носи от банката, а не да се прехвърля на клиента, както е в момента”, коментира финансистът.

Той е доволен, че се предлагат разумни идеи, а не популистки мерки като тези в Испания. Там бе забранено длъжници с просрочени кредити да бъдат извеждани от жилищата си за срок от 2 г. Банкерите обаче като цяло са скептични за идеята, която преди време беше обявена от управляващите – да се приеме закон за фалита на физическите лица.

Кабинетът от своя страна готви разширяване на правомощията на Комисията за защита на потребителите, така че тя да се заеме с извънсъдебно решаване на спорове между банки и клиенти.

Пред “Труд” Йордан Цонев обясни, че предложената от него мярка няма нищо общо с идеите на кабинета и че първо ще се консултира с Асоциацията на банките в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *