ОИСР: Слагаме край на двойното данъчно необлагане

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви плановете си за въвеждане на редица мерки, които биха могли да сложат край на познатите практики на компаниите за избягване на данъци, пише Ройтерс.

Избягването на корпоративните данъци се превърна в гореща политическа тема, след като отразяването на проблема от медиите и държавните разследвания показаха инструментите, чрез които редица големи компании си служат за намаляването на дължимите от тях данъци.

В отговор групата на 20-те водещи икономики в света (Г-20) се обърна към ОИСР с призив да бъде разработен план за справяне с проблема.

От над 50 години работата на ОИСР в сферата на международното данъчно облагане е насочена към недопускането на двойно облагане на една и съща печалба на компаниите, поради опасения, че това би навредило на търговията и би ограничили световния растеж.

През годините ОИСР изработи стандартизиран модел на данъчни спогодби, който позволява на държавите да си поделят правата върху облагането и да избягват двойното облагане, отчасти за сметка на мерките, предвидени да предотвратяват избягването на данъци. Компаниите обаче се възползват от спогодбите, правейки така, че печалбата им да не бъде облагана никъде.

Софтуерният гигант Google например се възползва от спогодбите, пренасочвайки над 8 млрд. долара годишно необложена печалба от Европа и Азия към свой филиал със седалище за данъчни цели в Бермуда, където няма данък върху дохода. Според изпълнителния председател на Google Ерик Шмид промяна на данъчните правила, водеща до увеличаване на дължимите данъци, ще навреди на иновациите.

Предложението на ОИСР е да бъдат напревени поправки в модела на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане, така че международните трансакции да не могат да се възползват от облекченията в спогодбите, ако основната причина за трансакцията е избягване на данъци.

„Слагаме край на двойното данъчно необлагане“, заяви директорът на данъчната политика в ОИСР Паскал Сейнт Аманс.

Организацията също така иска да бъдат въведени ограничения върху размера на печалбата, която компаниите могат да отчитат в централизираните си поделения за междуфирмени заеми и покупки, които обикновено са базирани в държави данъчни убежища. Според ОИСР големите печалби, генерирани от тези звена чрез междуфирмена търговия, трябва да бъдат разпределяни по равно между цялата корпоративна група.

ОИСР е предложила и промени в правилата относно седалището за данъчни цели, които позволяват на американските технологични гиганти да генерират милиарди долари от продажби в други държави, но тази печалба да не подлежи на облагане от данъчните власти на тези страни. Причината за това е дългогодишно правило, което дава право на компаниите да управляват склад в дадена страна без да трябва да си издават удостоверение за седалище за данъчни цели. Според ОИСР това правило трябва да бъде преразгледано.

Това би могло да навреди на онлайн търговеца на дребно Amazon, на когото изключението за складовете позволи да прокара 15 млрд. евро от продажби в Европа миналата година към свой филиал в Люксембург, където да бъде натрупана освободена от данъци печалба.

Редица други компании заети в онлайн търговията също биха могли да се видят принудени да отчитат печалбата си в държавите, където тя е генерирана, ако предложението на ОИСР за издаване на седалище за данъчни цели при „съществено цифрово присъствие“ в дадена страна бъде прието.

Засегнати от намеренията на ОИСР може да се окажат и американските технологични компании, но други индустрии като фармацевтичната и тази на марковите потребителски стоки може да пострадат, както и много европейски компании.

Проучване на Ройтерс от миналата година показва, че 3/4 от 50-те най-големи американски технологични компании пренасочват приходите от продажбите си в Европа към държави с по-либерална данъчна юрисдикция като Ирландия и Швейцария, вместо да ги отчитат в страните, където са изкарани.

Проектопредложенията са били приети от всички страни в рамките на Г-20 и ОИСР, обяви последната в изявление. Мерките са част от по-широкообхватна програма за пренасочване на печалбите и промяна на данъчната основа, която ще приключи през следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *