Олимпийски шампион държи 33% от банка

Славният олимпийски шампион по борба Валентин Йорданов притежава 33% от акциите на Интернешънъл асет банк. Това става ясно от подадена декларация по закона „Цонев – Пеевски“, уреждащ дейността на офшорните компании у нас.

Йорданов, който от 1998 г. е председател на Българската федерация по борба, е акционер чрез фирмата „Динатрейд интернешънъл“. Компанията притежава 10 млн. ценни книжа от капитала на банката при общо издадени 30 306 444.

„Динатрейд интернешънъл“ е собственост на „Интеринвестмънс корпорейшън“, регистрирана в американския щат Уайоминг. Това е известен данъчен рай – фирмите там плащат 0% корпоративен налог. Затова на Валентин Йорданов се наложи да се разкрие като действителен собственик.

Интересно е, че олимпийският шампион от Атланта '96 е най-големият акционер в банката днес, но това не значи, че я контролира. Собствеността на институцията е раздробена на пакети от 5-10%. Кипърската „Хардрейнджър“ държи 3 млн. акции (9,9%), толкова има и Елена Михалева, съпругата на Младен Михалев-Маджо. Предприятието „Хидравлични елементи и системи“ е с 1,98 млн. акции (6,5%), производителят на батерии „Елхим-искра“ е с 1,95 млн. акции (6,4%) и т.н.

Валентин Йорданов, който е 7-кратен световен шампион в свободния стил, влиза като акционер в банката през 90-те години. По това време името й е Първа източна международна банка (ПИМБ). През 1997 г. фирмата „Игъл България“, където Йорданов беше съдружник с прочутия американски предприемач Джон Дюпон, купува 299 000 акции (близо 5% от капитала). Двамата бяха много близки, като нашият шампион се състезаваше за американския клуб на Дюпон – „Фокскечър“. Ексцентричният милиардер обаче беше осъден през 1997 г. за убийството на бореца Дейв Шулц и почина в затвора през 2010 г. След това в медиите се появиха спекулации, че Дюпон е завещал част от имуществото си на Йорданов.

Справка на „Преса“ показа, че фирмата „Динатрейд интернешънъл“ започва ударно да купува акции от Интернешънъл асет банк от 1999 г. и към май 2001 г. вече има 5,1 млн. книжа. Последната промяна е при увеличението на капитала през 2012 г., когато „Динатрейд“ записва 4,9 млн. нови акции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *