ОПЕК покани 8 страни извън картела на среща за цените на петрола

Осем държави, които не членуватв Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), получиха покана да участват в техническото съвещание на картела на 21 октомври. Това съобщи министърът на петролната промишленост на Венецуела Еулохио дел Пино, цитиран от Ройтерс.Тези държави са: Русия, Азербайджан, Казахстан, Бразилия, Колумбия, Мексико, Норвегия и Оман.

На това съвещание Венецуела ще предложи на ОПЕК нова стратегия за повишаването на петролните цени. То предвижда поетапно намаляване на добива до тогава, когато те престанат да бъдат на ниво под 70 долара за барел.

Министърът на петрола на Кувейт потвърди, че ОПЕК ще обсъди тази стратегия.Най-важната част от венецуелското предложение е идеята да се организира среща на високо политическо равнище по темата между ОПЕК и държавните лидери на страните, които не влизат в организацията, изтъкна президентът Николас Мадуро. Неговата страна страда може би най-силно от спадналите цени на суровината.

Русия е готова да се срещне с другите производители на петрол, за да обсъди ситуацията на световния пазар, каза в началото но октомври министърът на енергетиката Александър Новак. Мексико потвърди готовност да участва в това съвещание, но заяви, че няма намерение да намалява добива.

ОПЕК от своя страна ще обсъди своята политика по отношение нивото на добива и квотите в организацията на редовното си съвещание на 4 декември в седалището на организацията във Виена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *