ОПЕК ще намали добива си през 2006, ако търсенето намалее

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) разглежда възможността за намаляване на производството си през второто тримесечие на 2006 г., ако търсенето и цените на черното злато се понижат, е отбелязал в Пекин президентът на картела шейх Ахмед ал-Фахд ал-Сабах, съобщи АФП.

Той е припомнил, че по-рано организацията обикновено е намалявала производството си след края на зимния сезон, когато в северното полукълбо, където са концентрирани най-големите индустриализирани страни, търсенето намалява. През последните три години обаче производството не е било намалявано по това време на годината заради силното търсене от страна на Китай и Индия.

Намаляване на производството на картела ще се изрази в нов ръст на цените. Това ще се отрази тежко на страните потребители, за които 2005 година беше белязана от рекордното повишение на черното злато, чиято кулминация бе достигната на 30 август при ниво от 70,85 долара за барел.

ОПЕК все пак се концентрира върху друг еталон – средната цена за барел, съставена на база „кошница“ от 11-те типа суров петрол в света. Тази средна цена продължи спада си през месеца, загубвайки 3,34 долара от стойността си до средно 51,29 долара.

В четвъртък от картела заявиха, че може и да запазят равнището на дневното си производство, което е най-високо за последните 25 години, непроменено на следващата си среща през януари 2006 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *