Осигуровките падат от 1 юли

Осигуровките ще бъдат намалени с 3% от средата на 2007 г., ако има възможност в бюджета. След изтичане на първите шест месеца на следващата година ще може да се направи по-точна прогноза за приходите в хазната за цялата 2007 г. и дали с намаляване на осигуровките ще може да изпълним ангажиментите към МВФ. Те са да има бюджетен излишък от поне 2% от БВП. Това се прави заради големия дефицит във външната търговия на страната, който притеснява както експертите на МВФ, така и водещите български макроикономисти.

Очаква се 2006 г. да приключи с бюджетен излишък от 3,5% от БВП, или 1,6 млрд. лв. Преизпълнението на данъчните приходи е 12%. Намаляването на осигуровките с 6% от началото на 2006 г. изведе част от бизнеса на светло. По-ниската ставка доведе до 300 млн. лв. по-малко приходи в бюджета вместо първоначално очакваните загуби в хазната от над 600 млн. лв.

Очаква се икономическият ръст за 2006 г. да е над 6%, който е най-високият в годините на прехода. Окончателните данни за ръста на БВП през изминалата година ще излязат след няколко месеца. За 2007 г. прогнозите са за икономически ръст от около 6%, инфлация около 4,4% и чужди инвестиции над 3 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *