Предимно афганистанци търсят убежище в България

18,9 хил. бежанци са подали молба за убежище в България през 2016 година, показва статистиката на Евростат за първата регистрация на бежанците на територията на ЕС. Това представлява 1,6% от всички бежанци, пристигнали в Европа. Като съотношение спрямо местното население се падат по 2,6 хил. бежанци на милион жители.

Основно убежище в България търсят граждани на Афганистан (46% от всички молби), следвани от иракчани (28%), а сирийците са едва 14%.

По данни на Евростат през миналата година молбите за помощи в ЕС са 1,2 млн. (или 2,3 хил. на милион жители), като под 1/3 от търсещите убежище в общността всъщност идват от Сирия (335 хил.). Останалите са граждани на Афганистан (182,6 хил.) и Ирак (126 хил.).

Въпреки че през миналата година има значително намаление на броя на мигрантите, влизащи в Европа, молбите за убежище намаляват незначително – през 2015 година те бяха 1,25 млн.

Най-голям е натискът на бежанците в Германия – подадените молби за убежище са над 722 хил., което представлява 60% от всички бежанци в ЕС. 266 хил. от тях са от граждани на Сирия, информира investor.bg . На следващо място е Италия (10% от всички потърсили убежище в ЕС), Франция (6%) и Гърция (4%).

Въпреки издигнатите огради в Унгария молби за убежище са подали 28,2 хил. бежанци, от които 38% от граждани на Афганистан. В Словакия убежище са потърсили само 100 бежанци, като най-голям е броят на украинците (15) и пакистанците (15).

От статистиката на Евростат е видно, че през 2016 година 23 хил. руснаци са подали молба за убежище в ЕС. Основно те се насочват към Германия, Полша и Франция.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *