Отложиха заради Дилма Русеф шествието на библиотекарите за 9 ноември

Повод за недоволството е, че през последните две години и половина няма пари за купуване на нови заглавия и за обновяване на библиотечния фонд.
От 2008 г. по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” не са постъпвали средства. Според международните стандарти в библиотеките трябва да влизат 1,7 млн. библиотечни единици годишно.
Игор Чипев – началник на Дирекция „Литературно наследство“ към Министерството на културата, съобщи, че вече има осигурени половин милион лева, за да се купят нови книги в регионалните библиотеки.
Бенефициентите по тази програма са известени. Те почти са си подготвили проектните материали, защото ние няма да променяме и схемата, по която те са свикнали да работят. Надявам се, че след като читалищните библиотеки по допълващата субсидия успяха да получат средства, за да си купят книги, сега тези, които не получиха до момента средства – а именно регионалните и големите градски библиотеки, които са на издръжка на общините, ще получат и те средства и по този начин българската библиотечна мрежа ще получи един ресурс, който разбира се е недостатъчен, но все пак е в рамките на финансовите възможности на държавата към днешна дата.
От Българската библиотечна информационна асоциация ще участват в шествието. От „Хоризонт“ библиотечните организации разбраха за старта на новата програма и за повече пари за нови книги в библиотеките. Те очакват парите да се разпределят съобразно техните нужди.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *