Отчитаме над € 128 млн. чужди инвестиции за първите два месеца

Увеличаване на чуждестранните инвестиции отчитат от Министерството на икономиката.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева коментира, че за ведомството е приоритет привличането на инвестициите като цяло, но особено внимание се обръща на влагането във високите технологии с производства и устойчиви работни места.

За да има инвестиции, бизнес средата трябва да е достатъчно прозрачна и добра за инвестиции, смята зам.-министъра на икономиката. Тя смята, че кабинетът върви в правилната посока за подобряване на бизнес климата у нас.

За първите 2 месеца на 2015 година чуждестранните инвестиции в България възлизат на 128, 2 милиона евро, похвали се Даниела Везиева. На 1,29 милиарда евро възлизат чуждите инвестиции през цялата минала 2014 година.

На церемония в Министерството на икономиката Везиева връчи сертификат за инвестиция клас „А“ на „фьосталпине ФАЕ София“ ООД.

Компанията е основен доставчик на компоненти за железопътната инфраструктура, поддръжката и разширяването на железопътни трасета.

Мажоритарният дял във „фьосталпине ФАЕ София“ ООД е собственост на австрийската voestalpine VAE GmbH, световен лидер в производството на компоненти за железопътната инфраструктура.

Инвестиционният проект „Конкурентно развитие“ предвижда разширяване на производствената и складова база на компанията в гр. София, като започва през 2014 година и предвижда разширяване на съществуващото производствено предприятие и диверсификация на дейността на компанията с нови продукти – реброви подложки за ж.п. стрелки и релси.

Инвестицията е на стойност над 5 милиона лева и предвижда разкриването на 52 нови работни места. В рамките на проекта върху площ от 300 квадратни метра ще бъде изградена нова сграда за производство и складиране на материали и готова продукция.

С реализирането на проекта дружеството ще увеличи и поднови технологичните си мощности с цел задоволяване на пазарното търсене в сектор ж.п. транспорт. Очаква се след пускането в експлоатация на новия обект приходите от продажби на компания да достигнат 17,5 – 18 милиона лева на година.

Участвали сме във всички български проекти за модернизация на ж.п. линията, похвали се управителят Симеон Евтимов. Участваме в изграждането и на новите метролинии, допълни той.

Фирмата вече се развива 17 години успешно, каза Евтимов. До 50% от оборота на компанията се реализира от износ. От думите му стана ясно, че компанията е решила да разшири производствените си дейности заради перспективата за по-нататъшно развитие на масовия транспорт в България и инвестициите за интегриране на железниците ни с европейските ж.п. системи.

Компанията е доволна, че изнася продукция. Още по-голямо ще е удовлетворението ни, ако направените инвестиции се възвърнат основно чрез реализация на нашата продукция за задоволяване потребностите на българския железопътен транспорт, каза Симеон Евтимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *