От 1 март сменяме банковите сметки

Христо НИКОЛОВ

От 1 март стартира мащабна подмяна на банковите сметки, съобщиха от БНБ. Дотогава търговските банки трябва да изготвят новите номера.

Ще се подменят всички сметки – както на фирми, така и на физически лица. По данни на БНБ те са няколко милиона.

Новите номера ще съдържат 22 знака – латински букви и арабски цифри – вместо сегашните 10. Те са в съответствие с международния стандарт ИБАН (в превод от английски – международен номер на банкова сметка), който се прилага във всички страни от Европейския съюз.

В началото им е латинското “BG”, което е кодът на България при международните разплащания (виж графиката вдясно). После е контролното число, което служи за проверка на коректността на сметката. Следват кодът на банката, на съответния й клон, видът сметка и уникалният 8-цифрен номер за всеки клиент.

Клиентите на банките ще имат 4 задължения в предстоящите три месеца (от 1 март до 5 юни):

– да се свържат с тяхната обслужваща банка, за да се информират за начина на получаване на ИБАН номера;

– да уведомят бизнес партньорите си и тези, с които имат отношения, свързани с банкови плащания, за ИБАН номера и кода на обслужващата банка.

– да поискат същата информация и от тях;

– да настроят софтуера си (компютърните програми) за работа с новите сметки.

Новите номера ще бъдат активни от 5 юни т. г. Оттогава единственият валиден номер на клиентската сметка ще е ИБАН номерът. Без него титулярите няма да могат да получават средства, нито да извършват разплащания – било от страната или от чужбина.

Целта на платежната реформа е да улесни обработката на плащанията и да намали броя на неточно извършените преводи. Ще се увеличат бързината и сигурността при местни и международни преводи.

С цел улеснение на клиентите от 1 март до 5 юни 2006 г. банките ще уведомят служебно следните институции за новите сметки на клиентите си: Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт и Агенцията за социално подпомагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *